Visszavonulót fújt a kormány az RTL-el szemben

A kormány és az RTL közötti alku megköttetett, egyelőre azonban még sok a kérdőjel.

Van, amire valószínűleg sohasem kapunk majd választ, és van, ami idővel mindenképpen kiderül.

Lázár János kedden jelentette be, hogy változtatnak a sokat vitatott, egyértelműen az RTL ellen irányuló reklámadón. Mivel Orbán személyesen ragaszkodik a bevételekhez, valószínűleg csökkentik az adó mértékét, de több alany között osztják majd azt szét, így az RTL Klub terhei lényegesen csökkennek. Eközben több jel is arra mutat, hogy a csatorna kormánykritikus híradója nem fog finomítani hangvételén. Lázár tehát gyakorlatilag a kormány teljes vereségét és megadását jelentette be, bár ezt nyilvánvalóan nem így fogják kommunikálni a Fidesz részéről.

Miért a hátraarc?

Az egyik fontos kérdés, hogy mi vehette rá a kormányt a meghátrálásra. A válasz valószínűleg az, hogy úgy ítélték meg, a külső és belső nyomás túl nagy ahhoz, hogy egy ilyen nyilvánvalóan a sajtószabadság (és mellesleg a gazdasági verseny) korlátozására szült intézkedést fenntartsanak.

A visszakozáshoz kellett az, hogy Uniós magas helyekről nyomás alatt tartsák a kormányt – állítólag többször jelezték Orbánék felé, hogy ha nem akarnak uniós szankciókkal számolni, jobban teszik, ha igen mondanak az RTL tárgyalási javaslatára. A szankciókat persze még kimagyarázhatta volna az EU elleni szabadságharcot változó lelkesedéssel vívó kormány. Erről valószínűleg azért tettek le, mert miközben a Fidesz népszerűsége sosem látott mértékben zuhant meg az elmúlt hónapokban, az RTL kritikus hangvételű híradójáé erőteljesen megnövekedett. Persze a színfalak mögötti játszmákba valószínűleg sohasem látunk majd bele, így csak találgathatunk.

Marad-e a kemény híradó?

A másik fontos kérdés, hogy az RTL híradója továbbra is folytatja-e kritikus műsorát, vagy finomít azon. A jelenlegi helyzetben előbbi a kormány, utóbbi pedig a csatorna számára lenne elképesztően kínos. Ha ugyanis nem sikerül”finomítani” az RTL-en, amelyet megpróbáltak megregulázni, és ezzel sikerült éppen az ellenkező hatást elérni, az azt jelenti, hogy a kormány a nyomás hatására egyszerűen megtört, és feltétel nélkül vonult vissza. Ilyen szempontból azt a 7-10 milliárdos bevételt leszámítva, ami befolyik majd továbbra is az adóból, gyakorlatilag csak rontottak saját helyzetükön egy sokadik kommunikációs katasztrófával.

Ha pedig az RTL visszakozik, az azt mutatná, hogy az RTL valójában megvásárolható, és csak addig küzd a szabad médiáért, amíg veszélyben érzi pénzét. Hogy ez így van-e vagy sem, lényegtelen is – a lépést a közvélemény egyértelműen így értelmezné, és ez már akkor is kínos volna, ha csak egy magyar adóról lenne szó, nem egy nemzetközi vállalatról.

Annyi biztos, hogy a kormány több hónap alatt ismét végrehajtott egy költséges, romboló, értelmetlen kommunikációs kamikáze akciót, amiből lényegében csak némi aprópénzt nyertek azért cserébe, hogy először ismét kimutassák autoriter hajlamaikat, majd megszégyenülve visszavonuljanak.

 

civilhetes.net