Egy igazán tiszta tüntetésről

Különféle politikai propagandától mentes, csendes tüntetés volt vasárnap Budapesten. A fogyatékkal élők vonultak fel, demonstrálva, hogy itt vannak és élni szeretnének, mindenféle sallang és körmönfont szándék nélkül.

Azonban csendjük megrendítőbb volt mindennél.

A Clark Ádám téren már a tüntetés előtti órákban több százan gyülekeztek, ki kerekesszékkel, ki vakvezető kutyával, ki fehér bottal, ki csak úgy, mint bárki más járókelő az utcán. A menet élén Kiss Csaba vezette a demonstrálókat, a csendes felvonulás e megrendítő mozgalmának elindítója és fő szervezője.

A demonstráció gondolata a korábbi Critical Mass mintájára született meg, s céljaik, szándékaik kapcsolatát a névadásban is kifejezték: RehabCritical Mass. Üzenetük pedig nem más, minthogy felhívják a figyelmet arra, hogy itt vannak és bizony sokan vannak.

Jelenleg hazánkban mintegy 12 ezer családban élnek sérült emberek, s ami igazán elszomorító az adatokat böngészve, hogy e családok mintegy 72%-a a létminimum alatt tengődik. A fogyatékkal élők ugyan kapnak egy minimális állami támogatást, elsősorban fogyatékosságuk jellegétől és annak mértékétől függően, ugyanakkor ez a pénz nem elég a tisztességes körülmények megteremtésére. Azzal pedig nem igen számol a mindenkori kormány, hogy nem egyéni problémáról van szó a fogyatékosság kapcsán, hanem családokra kiható jelenségről, mely nagyban befolyásolja a munkavállalás, illetve az ezzel is kapcsolatos időbeosztás lehetőségeit.

Surányi Judit, a mozgalom egyik szervezője csak példákat ragadott ki egy fogyatékkal élő ember hétköznapi problémái közül, így például arról is beszélt, hogy egy mozgássérült ember alig tud betérni valahová a fővárosban akárcsak kényelmesen meginni egy kávét és beszélgetni, mert szinte sehol sincsen megoldva az akadálymentesítés a kávézókban és a szórakozóhelyeken, Egy sérült ember azonban ugyanúgy szeretne társassági sőt, társadalmi életet élni, mint bárki más. Ne higgyük, hogy ők mások lennének!

Az első RehabCritical Mass 2014 októberében volt, akkor 3000-nél mis többen vettek részt a rendezvényen. Most vasárnap azonban valami miatt csak 1500 körül volt a tüntetők száma. Ennek okai igazán elgondolkodtatóak lehetnek…

 

(Címlap: Forrás: index.hu)

civilhetes.net