Világszerte egyre több a kamu tudományos cikk

Nemzetközi szinten egyre nagyobb azon cikkek száma, melyeket megjelenésüket követően az adott rangos szaklapok kénytelenek visszavonni, hiszen kiderül a kutatásokról, hogy nem is kutatások, illetve az adatokról, hogy bármelyikünk hasra ütés szerűen kitalálhatta volna őket.

Azért persze nem kell arra gondolnunk, hogy a tudomány hanyatlik, vagy hogy egyre többen kapnak doktori fokozatot olyanok is, akik az adott témakörben semmivel sem tudnak többet az átlagembernél. Jelenleg éves szinten 1,4 millió tudományos szakcikk jelenik meg világszerte, s ezek közül mindössze 500-600 cikket vonnak vissza publikálásukat követően.

Ez a szám azonban, mely tehát bőven 1000 alattinak mutatja a visszavont cikkek mennyiségét, mégis magasnak számít, hiszen a kétezres évek elejéig éves szinten mindössze 60-70 cikk került utólagos visszautasításra.

A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a kutatók egye jobban rá vannak kényszerítve az egymással való versengésre, s mivel szakmai nívójukat az határozza meg elsősorban, hogy milyen lapokban, s hány alkalommal publikálják eredményeiket, hát sokan nem riadnak vissza a kamuzástól sem.
Az már más kérdés, hogy mi a sorsa és a további szakmai megítélése egy olyan szakembernek (területtől függetlenül), akiről kiderül, hogy álinformációkkal dolgozik, sosem volt kutatásokra hivatkozik, vagy éppen olyan állításokat kezel tényként, melyeket valójában sohasem jelentettek ki, s azok hitelességét sosem bizonyították.

Az áltudományos cikkek királyai Ázsia különböző országaiból kerülnek ki. Az egyik legnagyobb kamugép Peter Chen, akinek a Journal of Vibration and Control 2014-ben összesen hatvan cikkét dobta vissza, miután kiderült, hogy Chen egy olyan lektorhálózatot hozott létre, melynek tagjait valójában tudóstársai teszik ki álnéven.

De Fudzsi Jositaka, japán aneszteziológus sem aprózza el az adathamisítást, akinek rengeteg cikkét még a szaklapokban történő közlés előtt vissza szokták utasítani, hiszen nem csinál mást, mint saját maga által kitalált számadatokra hivatkozik. Eddig már 200-nál is több cikke jutott erre a sorsra. Lehet, hogy a feleslegesen megírt cikkekre fordított időt célszerű volna valós kutatásra fordítania, s ötven kamucikk helyett inkább írnia egy hiteles tudományos dolgozatot.

civilhetes.net