Nem elég a civileknek az Uniós intézkedés az állatkísérletek szabályozása kapcsán

Egy közös Európai Uniós civil kezdeményezés 1 millió 100 ezer darab aláírás birtokában követeli az Uniótól, hogy hozzon érdemleges döntést az állatkísérletek betiltásával kapcsolatban.

Jelenleg egy olyan folyamatról beszélnek az érintett törvényhozók, mely a fokozatosságot tarja az egyedüli járható útbak. A civileket ez nem érdekli.

A szervezet neve, Állítsuk Meg az Élveboncolást! (Stop Vivisection European Citizens Intitavie, ECI), s elgondolásaik szerint az Európai Bizottság álláspontja elfogadhatatlan, hiszen még látszat intézkedésnek is rossz. A Bizottság arra hivatkozik, hogy olyan megoldást dolgoztak ki, mely arra kötelezi a gyógyszergyárakat, a szépségiparban érintett cégeket, és minden olyan területet, ahol foglalkoznak állatkísérletekkel, hogy csak abban az esetben használjanak állatokat az ellenőrzések s a tesztelések során, ahol biztosan nincsen más mód. Arra is hivatkoznak, hogy a törvény iránymutatásai alapján a cégeknek kötelező a lehető legalacsonyabb szinten tartani az állatoknak okozott fájdalmat.

Az ECI a témakör már-már elviccelésének tartja a jelenleg érvényes szabályokat, hiszen jól tudhatóan nem törődnek a gyárak az előírtakkal, ráadásul azokkal nem is igen tudnának mit kezdeni. Egyetlen megoldás van: teljesen beszüntetni az állatkísérleteket.

A megdöbbentő adatok szerint 2011-ben összesen 11,5 millió állaton végeztek valamilyen kísérletet az Európai Unión belül.
Még az állatkísérletekben élen járó Egyesült Államok is igyekszik visszaszorítani a kísérletek során felhasznált állatok számát, bár ott a számok jóval magasabb még így is az európaiaknál. Az USA azonban mostanra lényegében az összes olyan kísérlettel felhagyott (hivatalosan legalábbis), mely csimpánzokon tesztelte bizonyos szerek és anyagok hatásait.

Az összegyűlt 1 millió 100 ezer aláírás teljes körű civil összefogást mutat, hiszen kilenc tagállam polgárai vettek részt a petíció az Európai Bizottsághoz való eljuttatásának munkálataiban.
Több híres kutató között a 2008-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazott Françoise Barré-Sinoussi is részt vesz a mozgalomban.

 

(Címlap: a kép illusztráció – Forrás: pannonrtv.com)

civilhetes.net