Már három ember van őrizetben a múlt heti, meghiúsított párizsi terrortámadás kapcsán

Sid Ahmed Ghlam ellen Franciaországban pénteken emeltek vádat, akit bár egy éve megfigyeltek a hatóságok, mégis egy hozzá kiérkező mentőautó dolgozói buktattak le.

Időközben két feltételezett társát is sikerül elfogni. Tervük az volt, hogy Párizs belvárosában előre kiválasztott templomokat robbantanak fel az Iszlám Állam nevében.

Ghlamot már egy éve megfigyelte a titkosszolgálat, hiszen felfigyeltek a Franciaországba családegyesítés címén érkezett férfi radikalizálódására.
Elfogásának körülményei azonban nem éppen összeszedett titkosszolgálati módszerekre utalnak. Ghlam valószínűleg teljesen véletlenül lábon lőtte magát egy pisztollyal, s a hatóságokat a segítségére érkező mentők értesítették. A házkutatás során találtak nála fegyvereket, illetve olyan iratokat, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy többedmagával összefogva, szervezett támadásra készült.

Két feltételezett társát a férfi lakásán és autójában talált DNS minták azonosítását követően vették őrizetbe.
A francia titkosszolgálat azt feltételezi, hogy a Ghlamot távolról irányították, s a robbantással kapcsolatos elgondolások közel sem a fiatalember radikalizálódott elméjéből pattantak ki. Igen nagy a valószínűsége annak, hogy valahonnan Szíriából kapta az utasításokat.

Egyelőre azt is vizsgálják, hogy miképpen jutott fegyverekhez, hiszen az informatikusnak tanuló Ghlam kollégiumi lakásán több illegálisan tartott lőfegyverre is rábukkantak a rendőrök.

A pénteken megkezdődött tárgyalás során a vádak többek között arra is kitérnek, hogy a merényletre készülő férfi elfogása előtt nem sokkal megölt egy 32 éves francia nőt, valószínűsíthetően azért, hogy különösebb feltűnés nélkül szerezzen autót a merénylet elkövetéséhez.

Az üggyel kapcsolatosan egy embert időközben szabadon engedtek. A fiatal iszlamistaként a médiában bemutatott nőt a kétnapos kihallgatást követően elengedték és nem indítottak ellene eljárást.
A jelenleg fogva tartott három férfi ügyében folyamatos és alapos, nemzetközi színtérre kiterjedő nyomozás zajlik.

 

(A kép forrása: twitter)

civilhetes.net