Internetes gigacégeket adóztatna a francia kormány

A franciák tervezetet készítettek egy olyan új adónem bevezetésére, mely az internetes tartalomszolgáltató oldalakat sarcolná a letöltések száma alapján.

Az időközben Google-adónak keresztelt elgondoláson már több ország vezetése is komolyan elkezdett gondolkodni.

A francia kormány különösnek és tarthatatlannak ítéli, hogy a Google hivatalos működési bevételei után csupán évi 7,7 millió euró társasági adót fizetett két évvel ezelőtt, s ez a tendencia változatlanul folytathatónak tűnik, hiszen valóban 231 millió eurónyi bevételt könyvelt az óriásvállalat 2013-ban, melyhez tökéletesen igazodik az említett adóösszeg. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a Google reklámbevételeinek mértéke ugyanezen évben 1,6 milliárd (nem tévedés) euró volt. A francia vezetés aránytalanságról beszél, melynek tendenciózus jellegét épp ideje felszámolni.

A francia kulturális miniszter elárulta, hogy az adó egy bizonyos kapacitási teljesítmény felett a sávszélesség használatához igazítva szabná meg az adó mértékét, s leszögezte, hogy céljuk nem az országban bejelentett internetes szakvállalkozások megsarcolása lesz (akik egyébként mentesülhetnek az adó befizetése alól), hanem a külföldi, elsősorban az USA-ban működő, így más országokban ilyetén módon nem adózó óriáscégek adófizetésre kötelezése.

Fleur Pellerin, a Francia Kulturális Minisztérium feje arról is beszélt, hogy először tesztelni szeretnék, hogy valóban érdemes-e bevezetni az adónemet. Ha a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, a francia kormány Európa-szerte javasolni fogja a „Google-adó” bevezetését.
Az európai internetes szolgáltatók egy jelentős része szorgalmazza az intézkedést, mondván, hogy kezd elegük lenni a csatornák rendszeresen feltöltött videók általi folyamatos lefoglaltságából.

Az adózni kevésbé szerető, ám roppantul ügyes internetes óriások egyébként már az USA kormányának szemét is egyre jobban zavarják, elsősorban ugyanazért, amiért az európai országokat, ez pedig nem más, mint a lekövethetetlen külföldi nyereségelszámolás, mely után egyelőre sem külföldön, sem belföldön nem lehet őket számon kérni.

 

civilhetes.net