Botrány: ENSZ katonák fajtalankodtak 8-15 éves gyerekekkel a Közép-afrikai Köztársaságban

A botrányra egy másfél héttel ezelőtti The Guardian cikk világított rá, amikor titkos forrásokra hivatkozva napvilágra hozta: 2013 és 2014 között tizennégy francia ENSZ katona helyi fegyveresekkel együtt pénzért és ételért kényszerített szexre 8 és 15 év közötti gyerekeket egy menekülttáborban.

A cikk szerint a Nemzetközi Szervezet tudott az esetekről, de tartva a botránytól, elhallgatott mindent. Egy ENSZ tisztségviselő felháborodásában átadta a belső nyomozás iratait a francia hatóságoknak, azonban egyelőre nem történtek jogi lépések, az ügyben még csak nem is hivatalosan gyanúsított érintettek szabadon járnak.

Sajnos már korábban is volt példa hasonlóra, akkor ellenben fény derült majdnem mindenre.
Haitin 2006-ban az aktuálisan ott szolgáló katonák közül néhányan ételért kényszerítettek szexre fiatal lányokat, míg 2008-ban a Save the Children szervezett több katonát buktatott le hasonló ügyben Elefántcsontparton, Haitin és Szudánban.

A mostani incidens kapcsán 2014 májusában készítettek interjút az érintett gyerekekkel az Unicef emberei és az ENSZ Emberi Jogok Főbizottságának tagjai. Az interjúk során többek között egy olyan kisfiút is megszólaltattak, akit orális szexre akart kényszeríteni egy katona ételért cserébe, s amikor a fiú visszautasította az „ajánlatot”, a férfi követelte a fiútól, hogy „szerezzen neki egy nőt, aki kielégítheti”.

A történtek kapcsán sokat mozdíthat elő a továbbiakra nézve annak ténye, hogy a gyerekek lényegében tökéletes személyleírást tudtak adni az elkövetőkről, ugyanakkor érthetetlen, hogy mindeddig nem lépett egyik hatóság sem az ügyben.

Az ENSZ azonban kénytelen volt reagálni egy közleményben, hiszen a kiszivárogtatásért személyesen Anders Kompass a felelős, akinek ENSZ tevékenysége, s afelől, hogy hivatalos iratokhoz férhetett hozzá, nem lehet kétség. A szervezet azzal védekezik, hogy a franca katonák tetteiért nem lehetnek ők a felelősek, hiszen a Francia hadsereg már jóval azelőtt jelen volt a területen, hogy az ENSZ katonái csatlakoztak volna az ellenőrzéshez.

Egy azonban biztos: Kompasst április 17-én felfüggesztette állásából az ENSZ, bizalmas információk kiszivárogtatása miatt.

 

(Címlap: Forrás: euronews)

civilhetes.net