Az Iszlám Állam megtámadott egy török hajót a Földközi-tengeren

A Líbia partoktól mintegy 13 tengeri mérföldre járó hajót először a partok felől kezdték ágyúzni, majd légicsapást is mértek az ellenségesnek ítélt teherszállítóra.

Sokan megsebesültek. A harmadik tisztet megölték.

Líbia hadserege sajtóközleményében elismerte a támadást. Amit azzal próbált igazolni, hogy a hajó egyértelműen a dzsihadisták központja felé vette az irányt. Dernát mindennél jobban védi a líbiai hadsereg, hiszen mind gazdasági, mind katonai tekintetben a tengerparti város számít az állam központjának.

A helyi idő szerint vasárnap este történt incidens több szempontból is aggályos. A török külügyminiszter beszámolója szerint a hajó a torbuki kikötőbe tartott, amikor támadás érte. A líbiaiak szerint többször is figyelmeztették a hajót, hogy hagyja el a partvonalat, de a legénység állítólag nem törődött a felszólítással.
A partvonal mindazonáltal csak 12 tengeri mérföldig minősül az adott ország felségvízének, így a 13 mérföldre közlekedő hajó semmilyen szabályt nem sértett meg.
Ankara szerint a hajó kétszer is megpróbált visszafordulni, de a líbiai erők nem hagyták, s addig lőtték, amíg mozgásképtelenné nem vált.
A szétlőtt hajót, mely gipszkartont szállított Spanyolországból, Tobruk kikötőjébe vontatták.

Törökország azonnali kivizsgálást követel, s kártérítésért kívánja perelni Líbiát. A probléma többek között abban gyökerezik, hogy Líbia terminus technikus nem éppen könnyen meghatározható, hiszen jelenleg 2-2 kormány működik párhuzamosan, s az országban hatalmas káosz uralkodik. A nemzetközi tekintetben elismert líbiai kormány egyébként épp Tobrukban ülésezik.

Januárban is történt már hasonló esemény. Akkor az elismert líbiai vezetés szárnyai alá tartozó hadi repülő támadott meg egy tankerhajót, mely Görögországnak szállított olajat. Akkor ketten haltak meg.
Líbia egyébként megfenyegetett minden külföldi céget, hogy ugyanígy járnak, ha az ellenük harcoló fegyveres csoportok bármelyikétől vásárolnak olajat

A káosz akkora mértékű, hogy Európából jelen pillanatban megérteni is nehéz, hogy ki kivel, illetve ki melyik csoport ellen van.

 

(Fotó: seatrade-global.com)

civilhetes.net