A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is kacsa, hogy az Erste Bank csődközelben volna

A hét elején az Erste Bank debreceni fiókját százával rohanták meg az ügyfelek, akik egy állítólagos híresztelésből arról értesültek, hogy a bank csőd közelében van.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán cáfolta a híreszteléseket.

Bár minden jel arra utal, hogy a bankcsoport pénzügyi helyzete tökéletesen stabil, egy kósza hír felröppenése elég volt ahhoz, hogy lényegében megtámadják a debreceni ügyfelek a nevezett bankfiókot, hogy gyorsan kivegyék a bankszámlákon tárolt pénzüket.

Az utóbbi időszak botrányai miatt a magyar lakosság hihetetlenül érzékeny lett a témakörben, mely  tökéletesen érthető jelenség.
Mindenki félti a bankokban tárolt, többnyire nehezen összegyűjtött pénzét, mely többnyire egy új élet megkezdésének alapjaként szolgálna, nagyon sok esetben a család fiataljainak támogatása gyanánt.
Valahogy így áll a helyzet az átlag magyar ember kis összegű, bankban tárolt javaival kapcsolatban. Nem olasz sportkocsira gyűjtenek, hanem életre.

Egyet lehet érteni Orbán Gábor azon mondatával, melyben arról beszélt, hogy az efféle álhírek terjesztése nem csupán felelőtlenség, de végeredményben bűncselekmény.
Ha végiggondoljuk, ahhoz hasonlatos az efféle álhír-terjesztés, mint amikor valaki pánikot kelt a tömegközlekedésen. Biztos lehet benne, hogy a következő lehetséges állomáson rendőrök várják majd.

Az internet személytelensége azonban ezt az eshetőséget is kizárja. Sanyi11, vagy erőspista47 álneveken bárki, bármit írhat. Például pánikkeltésre alkalmas sületlenségeket is. Így történt ez most is.

Az államtitkár elmondta, hogy a hír „megalkotásának” az szolgálhatott alapjául, hogy az állam 15%-os részesedést vásárolt az Erste Banktól, s ebből akár arra is lehetne következtetni, hogy a Bank hazai fiókjai gyengén szerepelnek.

Orbán Gábor kijelentette, hogy épp ellenkezőleg, azért „vásárolta be” magát az állam az Erstébe, mert az jelenleg az egyik legerősebb bankcsoport, mely hazánkban is komoly érdekeltséggel működik.

 

(Fotó: blogs.ft.com)

civilhetes.net