Egy szaktanár szerint kiváló feladatokat kaptak a matematikából érettségizők

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó matematika tanár elmondása szerint a középszintű érettségi feladatok alapvetően változatosak, korrektek, és jól differenciáltak voltak, ugyanakkor hibátlan megoldásuk nem volt épp könnyedén véghez vihető.

77 236 középiskolás dolgozott a mai nap folyamán a matematika érettségin középszinten, s 3696 diák emelt szinten.

Szabó-Pál Eszter úgy látja, hogy a feladatok minősége és a feladatsor felépítése korrekt, s ugyanúgy alkalmas arra, hogy részletesen felmérje a középszintű tudást, amiképpen arra is, hogy a jól teljesíteni vágyók számára kihívást jelentsen.
Koordinátageometria, vektorszámítás, valószínűségszámítás, de másodfokú egyenlet és algebrai törtek is szerepeltek a 180 perc alatt megírandó dolgozatban.

Az első szakaszban összesen 30 pontot lehetett szerezni, s természetesen választható volt A és B variáció is, melyek egyenként 12 rövidebb, viszonylag gyorsan megoldható feladat elé állították az érettségizőket. A második részben 6 hosszabb terjedelmű feladattal szembesülhettek a diákok, mely alapvetően 2 nagyobb részre oszlott, s az utolsó 3 feladatból 2 tetszőlegesen kiválasztott verziót kellett megoldani.

A középszintű érettségi két szakaszát törvényi előírás alapján sorrendben kellett megírni, ennek megfelelően az első, rövidebb részre 45 perc állt a diákok rendelkezésére, míg a második részre 135 perc. Az egyes feladatok megoldása között persze változtatható volt a sorrend tetszés szerint.

Némileg másképpen festett az emelt szintű változat. Ott ezúttal is 240 perc alatt kellett elkészülni a dolgozatokkal, s a sorrend tetszőlegesen változtatható volt az első és a második rész között. Az első szakasz 4 feladatot, míg a második 5-öt tartalmazott, ám az 5-ből csak 4-et kellett kiválasztani és elvégezni.

Az érettségizők csupán függvénytáblázatot, körzőt, vonalzót, szögmérőt és számológépet használhattak, ugyanúgy közép, mint emelt szinten. Fontos kitétel volt azonban, hogy a számológép nem bírhatott szöveges adatrögzítési funkcióval.

 

(Fotó: sulihalo.hu)

civilhetes.net