Nem tudsz aludni a hőségtől? Van megoldás

Többségünket igencsak megviseli a nyári hőség, s ez nem is feltétlenül abban nyilvánul meg, hogy napközben nem szívesen megyünk fényre, s már nincs hová menekülni.

A probléma az alvás, pontosabban annak hiánya. Egy igazán kemény július során több lehet az olyan éjszaka, mely nem hagy minket aludni, mint az elviselhető. Még szerencse, hogy az éjjeli hőségre is van gyógyír.

A legnagyobb gond az, hogy kánikula idején nem csupán egy-egy éjszakára kínoz bennünket a hőség, hanem forró és viszonylag elviselhető periódusok követik egymást, s ezzel a szervezet nem igen tud mit kezdeni.
Napközben nyugtalanabbak, idegesebbek leszünk, ami nem csoda, mivel nem csak arról van szó, hogy nehezen alszunk el, de a REM fázisban töltött idő jelentős lecsökkenése néhány napot követően súlyos kimerüléshez vezethet.

Egyszerű és könnyedén kivitelezhető módszer, ha fogunk egy olcsó ventilátort, beállítjuk az ágy mellé, a propeller elé helyezünk egy tál jeget, s élvezzük a finom álmot.
A jég gyorsan párolog, s ezt a jelenséget igen könnyedén kihasználhatjuk. Akit zavar a ventilátor hangja, használjon nyugodtan füldugót.

Az egyiptomi metódus sokkalanta egyszerűbb, mint azt különleges nevéből gondolhatnánk. Ha nagyon durva a meleg, áztassunk be hideg vízbe egy törölközőt, csavarjuk ki alaposan, s takarózzunk azzal éjszaka. Aligha lehetne puritánabb megoldást választani, ami ennyire hatékony lenne. De óvatosan, mert könnyen megfázhatunk, ha időközben mégis lehűlne a levegő.

A nedves lepedők másképpen is segíthetnek. Akasszunk nedves ruhaanyagot az ablak elé, s ennek köszönhetően a beáramló meleg levegő jelentősen lehűl, ha szerencsénk van. Ez leginkább az olyan lakásokban, házakban működik jól, ahol eleve megfelelően intenzív a szellőzés. Arra azonban vigyázzunk, hogy nap közben ne legyenek nyitva a nyílászárók, mert így órák alatt úgy átmelegszenek a belső terek, hogy még a vizes lepedő sem segít.

Ne essünk pánikba, és ne is törődjünk bele, ha elviselhetetlennek tűnik a meleg. Inkább legyünk leleményesek!

 

(Fotó: igazmondo.hu)

civilhetes.net