Magyarország nemzeti parkjai 3. – Az Aggteleki Nemzeti Park

A barlangok vidéke.

Mindenki így ismeri. Aki nem járt még monumentális cseppkőbarlang-rendszereiben, ennek ellenére is pontosan ismeri fotókról különleges föld alatti képződményeit.
Persze a valóság egészen más.

Magyarország nemzeti parkjai közül az aggteleki az első, mely kifejezetten azért került kialakításra, hogy szervezetten óvjon egy olyan területet, ami igazából a földtani különlegességei miatt szorul fokozott felügyeletre. Ugyanakkor vannak itt bőséggel olyan felszíni formák és egyéb természeti értékek, melyek jelentősége közel sem törpül el a cseppkőbarlangoké mellett.

A közel 20 ezer hektáros területet elfoglaló Aggteleki Nemzeti Park Észak-Magyarország karsztvidékének igazi krémje, hiszen itt minden látszik abból, amit kialakítani képes a karsztvíz évmilliók munkájával, lassan, de biztosan.
A mérsékelt övi karsztfejlődés szinte minden mozzanatát megfigyelhetjük az elsősorban a mészkő lepusztulásán alapuló folyamatnak, mely nagyjából 230 millió éve tart, tehát a földtörténeti középkorban kezdődött.

A jégkorszakban megindul lassú munka tehát ma is zajlik, s a változás – legyen bár nagyon lassú – tőlünk függetlenül is végbemegy, ellenben az emberi beavatkozás súlyosan mértékben módosíthatja a természet munkájának menetét, ezért is nagyon lényeges, hogy szigorú törvényekkel és komoly szakgárdával őrizzük a park területének egyedülálló értékeit.

Az 1940-es években indult a természetvédelmi övezet kialakítása: először a Baradla-barlangot, majd a Béke-, a Szabadság-, illetve a Vass Imre-barlangokat nyilvánították természetvédelmi területté, majd 1962-ben egy friss törvényrendelkezés értelmében a terület valamennyi barlangja oltalom alá került.
1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá emelte a területet, s 1985 óta hívják Észak-Magyarország e különlegesen védett vidékét Aggteleki Nemzeti Parknak.

A barlangok leghíresebbjei kényelmesen látogathatóak, nagyon jó programot kínálva a látogatóknak, a környéken kiépült étterem- és szálláslehetőségekkel.
Érdemes akkor menni, amikor a gyerekek épp a cseppkőbarlangokról tanulnak földrajz órán, így  biztos, hogy egész életükre megmarad majd az élmény és a tudás.

 

(Fotó: Vid Gábor)

civilhetes.net