Jön a kánikula! Mire ügyeljünk az extrém melegben?

Sokan várjuk már, hogy végre igazi strandidő legyen az országban, s estére se kelljen pulóverben üldögélni a kihűlt teraszon.

Hát, most megkapjuk, amit szerettünk volna, hiszen jövő héten már ritka lesz az olyan terület, ahol napközben harminc fok alatt marad a hőmérő higanyszála. Éppen ezért érdemes odafigyelni a szervezetünkre.

Mindig legyen nálunk folyadék! Soha nem szabad elindulni a nagy melegben víz nélkül, ez kifejezetten igaz akkor, ha az ember kénytelen tömegközlekedni, ahol sohasem tudhatjuk, hogy mi jön közbe. Leginkább az a baj, hogy sok az utas nem üzemel a légkondicionáló, s könnyen rosszul lehetünk, főleg víz nélkül.

Nem lehet elehet hangsúlyozni, hogy ne menjünk a napra délelőtt 11 és délután 3 óra között, mivel ebben az idősávban a legveszélyesebben magas az UV-sugárzás, percek alatt leéghet a bőrünk, de  főleg az idősebbek, akár hőgutát is kaphatnak.

A kutya-és macskatulajdonosok is figyeljenek oda, hogy az állatok előtt mindig legyen víz, s erre akkor is gondoljunk, ha sétálni megyünk. Autóban még leengedett ablak mellett se hagyjunk nagy melegben állatot, mert rövid időn belül életveszélyes forróság lesz az olyan autóban, amellyel kénytelenek vagyunk a napon parkolni.

És ami a legfontosabb: nagyon vigyázzunk a gyerekekre! A kicsik nem képesek maguktól felmérni, hogy mi az, ami árt a nagy forróságban, hiszen például mi is kimegyünk a napra délben, ha nem tudatosulnak bennünk a napsugárzás lehetséges rizikófaktorai. Ráadásul a gyerekek bőre érzékenyebb is, ezért soha ne használjunk a bőrük védelmére felnőtteknek forgalmazott naptejet! Minidig keressük a boltokban a gyerekeknek készült, magasabb faktorszámmal rendelkező változatokat!

Ha minderre odafigyelünk, akkor már valóban nincs akadálya annak, hogy végre élvezzük a nyarat a kertben, a vízparton, a hűvös árnyékot adó diófa alatt, vagy akár a város közepén is.

Most már biztosan nem fog kelleni a pulóver, bár az esernyő nem baj, ha ott van nálunk az ásványvíz mellett.

 

(Fotó: erdely.ma)

civilhetes.net