Európai átlagban Budapesten lehet a legolcsóbban iszogatni

Egy a The Telegraph-ban publikált cikk szerint messze Budapesten a legolcsóbbak a szeszes italok a szórakozóhelyeken, ezért választják olyan sokan a 35 év alatti nyugat-európai fiatalok „kikapcsolódásuk” helyszíneként.

Mindez persze nagyon jót tesz a főváros vendéglátóiparának, hiszen az árak terén még Prágánál is kedvezőbbek vagyunk.

Bár egy magyar fiatal számára nem éppen megvalósítható, hogy akár heti 1-2 alkalommal is benézzen a Király utca kiváló klubjaiba, pubjaiba, vagy élő zenés szórakozóhelyeire, a nyugat-európai diákok hétvégente előszeretettel átröppenek Budapestre, hogy ne kongjanak azok a fantasztikus bulizóhelyek. És nem is konganak. Éppen hogy be sem lehet férni, akár egy szimpla szerda estén sem.

Persze annak ténye, hogy a mi pénztárcánkhoz mérve drága estékbe bonyolódhat még a legszemfülesebb, legóvatosabb ember is a budapesti éjszakát járva, ez nem jelent semmit annak tekintetében, hogy amiképpen a Post Offfice utazási iroda felmérése is igazolja: nagyon kedvező alkoholárakkal bír a magyar főváros.

Nálunk átlagosan egy üveg sör 380 Ft, egy pohár bor 400 Ft, míg a koktélok általában 1650 Ft környékén járnak. Prágában ezen számok másfélszeresével kell szembenéznie a vidám német, holland, vagy éppen finn fiatalnak, aki azonban jóval több pénzzel indul útnak egy-egy estére, mint azt mi akárcsak tudni is szeretnénk.

De Prága is olcsó helynek minősül, ha a szesz-turizmusról beszélünk, mivel a Post Office által áttekintett, tízféle alkoholos italért (ha mindegyikből kérünk egyet-egyet) 18 ezer forintot kell kifizetnünk, ám Párizsban már 21 ezret, Barcelonában 23 ezret, Dublinban pedig 24 ezret.

A tanulság ebből talán nem csak az, hogy Dublin nem nekünk való, hanem az is, hogy hazánkban egyre inkább növekszik a fővárosban nyaraló, 35 év alatti külföldiek száma, ami komoly lehetőséggel kecsegtet a kocsmatulajdonosoknak. És bizony egyre több a hangulatos pub, egyre nagyobb tömegek özönlenek a romkocsmákba, s fájó szívvel, vagy örömmel (ki-ki a maga elgondolásai alapján), de tegyük hozzá, hogy egyre kevesebb a magyar szó.

Mi elvagyunk a poros kis lebujokban is, ha arra telik. Egy óvatosan mellbevágó Tom Waits dal csak akad még számunkra a zenegépben egy ötvenesért…

 

(Fotó: koos.hu)

civilhetes.net