A legnépszerűbb magyar strandok és tavak

Igaz, még nyár elején vagyunk, s talán az idő sem épp olyan, hogy a nap minden percében vízpartra vágyjon az ember, de nem árt készülni, mert közeleg a kánikula.

Hogy hová érdemes mindenképpen leugrani akárcsak egy délutánra is?

Kár volna bármilyen formában is tagadni, hogy a Balaton egyre népszerűbb. Néhány évvel ezelőtt még biológusok cikkeztek róla, hogy az elkövetkező időszakban lassan nem árt felkészülni: a magyar tenger már nem sokáig húzza. Hála az emberek lelkesedésének, mindez egészen irrelevánsnak tűnik jelen pillanatban, hiszen 2013 óta elképesztő módon megugrottak a Balaton-környéki települések turisztikai mutatói.
Mindebben az is szerepet játszik persze, hogy egyre több a Balaton közvetlen vízétől független stand is a tó környékén, melyek jelentős része igazi vízi paradicsom az élményfürdők kedvelőinek szemében.

Ilyen például a Balatonlellei Napfény Strand, vagy a Siófoki Nagystrand, ahol egyszerre közel 14 ezer ember is kényelmesen elfér, s hétvégente igazi bulifellegvárrá alakul, mint a Balaton egyik legpörgősebb övezete.
De érdemes vonattal, vagy autóval, esetleg stoppal leugrani délre is!

Gyopárosfürdőn egy külön világot találunk, ha nem óckodunk egy alföldi időtöltéstől.
A Gyopárosi Strand- és Élményfürdő nem csak számtalan kisebb-nagyobb medencét és csúszdát kínál, de azok is oda lesznek érte, akik aktívabb strandos elfoglaltságokkal szeretik tölteni az időt (az élményfürdő egyben strandsport centrum is).

A budapestiek unják meg talán leghamarabb a hőséget, hiszen a beton nem igazán kíméli az embert egy erősebb júliusi időszakban. Még szerencse, hogy ott van a város szívében a Palatinus, a maga közel sem szerény 11 medencéjével…

De vagyunk néhányan, akik jobb szeretjük a természetes vizeket, s azok partján megbontani azt a jól behűtött söröcskét. Ott van például a Kiskunság eldugottabb füzes-világában a Szelidi-tó, vagy északon a Bánki-tó, mely a Bánkitó Fesztivál színhelyeként híresült el az utóbbi években, bár régóta kedvelt pihenőhelye rengeteg fiatalnak.

A különféle bányatavakkal azonban csak óvatosan! Ahol tábla, vagy egyértelmű utasítás figyelmeztet arra, hogy tilos a fürdőzés, ott vegyük komolyan az intelmeket! A bányatavak jelentős része ugyanis valódi életveszélyt jelent, elsősorban a bizonytalan vízhőfok-váltakozás miatt.

 

(Fotó: Balaton // H. Szabó Sándor)

civilhetes.net