Igaz lehet, hogy szélsőségesek mérgezik a menekülteket?

Egy súlyos tartalommal bíró Facebook bejegyzés terjeng az interneten, melynek tanúsága szerint szélsőséges egyének hashajtóval mérgezett ételt és italt visznek a menekülteknek a Margit-szigetre, illetve a Nyugati pályaudvarra.

Egyelőre nem tudni, hogy valós veszélyről, vagy „csupán” minden határt átlépő uszítási kísérletről van-e szó.

Az Ultras Liberi közösségi oldalán megjelent egy bejegyzés, amit érdemes szó szerint, teljes egészében idézni: „Most kaptam az infót, hogy páran kimentek a pályaudvaron tanyázó menekültekhez, adtak nekik hashajtós kaját, és elnavigálták őket a Hős utca környékére a cigányokhoz. Csináltak nekik kis táblákat, hogy mutogassák az ottaniaknak. Az van ráírva, hogy utálom a mocskos cigányokat. Kíváncsi vagyok, hogy ebből mi lesz.”

A bejegyzésből nem sok minden derül ki, annyi azonban közvetetten bizonyosan, hogy sokáig nem került eltávolításra, így a zárt csoportot üzemeltetők valószínűleg nem érezték úgy, hogy a posztnak nincs helye náluk.

Rengeteg kérdést felvet a rövid szöveg, melyek egy része azonnal megválaszolandó, míg a más szegmensei hosszas elgondolkodást igényelnek.
Elsősorban tudni kellene, hogy a szavak mögött valós tettek rejlenek, vagy valami komplikált és nehezen kibogozható, ismeretlen eredetű bejegyzésről van szó, melyet talán nem is olyan személy írt, aki igazából tagja volna az Ultras Liberi közösségnek. Ugyanis nem valószínű, hogy minden egyes csoporttag kilétét tökéletesen ellenőrzik a működtetők, így akár politikai manipulációval is lehet számolni. Nem túl valószínű a dolog, de egyáltalán nem kizárható. Másfelől a szöveg nem közvetlenül az Ultras Liberi Facebook felületén készült, csupán egy átvett posztról, tehát mondjuk így: idézetről van szó.

Ugyanakkor a leglényegesebb kérdés eleve adott: túl a bejegyzés szerzőjének kilétén, vajon tényleg mérgezik a menekülteket? Ha igen, akkor azonnali lépésekre van szükség, hiszen amennyiben igaz a poszt tartalma, rendkívül súlyos jelenséggel állunk szemben.
Még nagyobb nyugtalanságra ad okot, hogy egy kommentelő a posztra reagálva más szörnyűségek mellett arról ír, hogy ő maga is vitt a Margit-szigetre „narancslevet megspékelve hashajtóval”. Elképzelhető tehát, vagy a híresztelések mögött valódi „gerilla-tevékenység” rejlik.

A rendőrség egyelőre nem adott hírt arról, hogy indult-e nyomozás a bejegyzések ügyében.

civilhetes.net