Hivatalosan is elismerik, hogy a telekocsi nem Uber!

Az Oszkár a minap kiadott közleményében üdvözli a kormány azon döntését, melynek értelmében erősen úgy tűnik, hogy a vezetés megértette a különbséget a telekocsi és az illegális taxizás között.

Azért ténleg vannak még pozitív kormányzati döntések is.

Egy néhány héttel ezelőtt elfogadott kormányrendelet alapján illegális taxizásnak minősül Magyarországon az is, amit az Uber, az is, amit a Wundercar alkalmazásaival végeznek/végeztek sokan a mondvacsinált taxisok közül. A rendelet szerint kizárólag a sárga színnel közlekedő, szabványosított, taxaméterrel felszerelt autókkal legális az Uber, vagy a Wunercar telefonos alkalmazásainak anyagi ellenszolgáltatás fejében történő használata, s nem utolsó szempont az sem, hogy a taxisnak számlaképesnek kell lennie, hiszen a munkavégzéssel arányban adóznia is kötelező.

A telekocsizással foglalkozó szervezetek, így az Oszkár is tartott tőle, hogy őket is érinti majd a kormányrendelet, azonban fellélegezhetnek, mert az érintettek felismerték a különbséget illegális taxizás és közösségi kezdeményezésű autómegosztás között.
Mindennek fontos alapja, hogy a telekocsi rendszerben résztvevők nem profitorientáltak. Nem csinálnak mást, mint meghirdetik tervezett útjukat, melyhez utastársat, utastársakat keresnek, akikkel fel lehet osztani az út üzemanyagköltségeit.
Az is fontos különbség a telekocsi és a mára illegálissá lett szolgáltatások között, hogy a telekocsizók a kiválasztás során maguk döntenek arról, hogy kivel fognak utazni, így egész egyszerűen nincs esély a kellemetlen meglepetésre. Ha van, akkor is legfeljebb olyan értelemben, hogy mondjuk fárasztó utastársunkkal kétszáz kilométeren keresztül free jazzt kell hallgatnunk…

A leglényegesebb tehát az, hogy aki üzletszerűen szállít embereket, azzal be kell tartani az előírásokat, akár az utasbiztonság kapcsolódó kérdéskörére, akár az adózás mikéntjére gondolunk.

És nem utolsó sorban tiszteletben kell tartania a versenyszabályokat, ahogyan teszi azt valamennyi hivatalos taxis. Úgy tűnik, végre pont került az ügy végére.

 

(Fotó: matricamagnes.hu)

civilhetes.net