Budapesten már szerveződik a civil menekültbefogadás

Eddig Budapesten csatlakoztak a legtöbben ahhoz a civil kezdeményezéshez, melynek lényege a nyugatra továbbmenni szándékozó menekültek néhány órára történő befogadása, akárcsak egy zuhany, akár egy vacsora erejéig.

De érdemes vigyázni! Könnyen embercsempésznek hihetik a segítőkész civilt a hatóságok…

Az eleinte „titkos” mozgalom azért jött létre, mert sokan úgy értékelték a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó civilek közül, hogy mégiscsak tarthatatlan bűnözőkként, nem kívánatos személyekként kezelni azokat az embereket, akik bár menekült státuszért folyamodnak valamely nyugati országhoz, az adott pillanatban mégis hazánkban tartózkodnak. Mivel a várakozási idő napjai alatt egészen különleges jogi vonatkozások vannak érvényben a menekültekre nézve, igazából egyfajta senki földjén vannak, amíg nem kapják meg az engedélyt a továbbutazásra.
Ez jobb esetben egy-két nap, de hetekig is eltarthat a folyamat.

Most lelkes segíteni vágyók vették a kezükbe az ügyet, akikhez egyre többen csatlakoznak, például az egyik legnagyobb szerzetesrend is, akik étkezési lehetőséget biztosítanak az ideiglenesen itt tartózkodók számára, de több csoport is szervez főzéseket, ruha és ételosztást, s közülük jó néhányan otthonukba is beengedik a rászoruló családokat, például zuhanyozni, vagy rendezett körülmények között aludni egy-két órát. Ugyanis teljesen kiszolgáltatott, kisgyerekes családok is nagy számban akadnak a menekültek között, akiknek máskülönben köztereken kellene várakozniuk a döntésre, normális étel, ital és minden egyéb nélkül. A menekülttáborokról jobb szót sem ejteni…

De vigyáznia kell minden segíteni vágyónak, hiszen rövid időn belül a rendőrségen találhatja magát embercsempészet megalapozott gyanújával. Ennek veszélye abban az esetben a legnagyobb, ha saját autóval szállítjuk a bajba jutottakat, ugyanis nem egyértelműen eldönthető, hogy embercsempészetről, vagy csupán tiszta szándékú segítségről van-e szó. Ezért javasolt a tömegközlekedést választani minden esetben, így tehát a taxi is kizárva.

Otthonába azonban mindenki azt enged be, akit csak szeretne, így ennek kapcsán a témakörben megszólaltatott ügyvéd szerint sincs félni valója a befogadónak, főleg akkor, ha valóban csak egy- két óráról van szó. Nem is igen lehet többről, hiszen a családok úgyis indulnak tovább célországukba.

 

(Fotó: illusztráció / helsinki.hu)

civilhetes.net