Tavasz van és városfelújítás: mindenki nyeregre pattan Budapesten

Akár hogy is, de két oka biztosan van annak, hogy a budapestiek közül az elmúlt héten az átlagosnál jóval többen használták a Mol Bubi kerékpárjait.

Egyrészt gyönyörű látványosságával megérkezett a tavasz, másrészt Budapest tömegközlekedésének legjelentősebb szakaszai lényegében használhatatlanná lettek a nagyszabású felújítási hullám okán.

Hétfőn, kedden és szerdán a megszokottnál kétszázzal több ember bérelt kerékpárt a fővárosban, ami igen jelentős emelkedésnek számít. A szolgáltatónak mindazonáltal egyébként sem lehet oka panaszra. Az igen népszerűnek mondható Mol BuBit tavaly szeptemberi átadása óta 330 ezer alkalommal használták.

A BuBinak komoly előnyére válik az is, hogy manapság Európa-szerte igen nagy népszerűségnek örvend a városi kerékpározás, s hazánkban is egyre nagyobb rajongótábora van a többek szerint már-már életformának minősülő bringázásnak.
A Mol BuBi időben jött és hálózata alapos kiépítésre került: a biciklikre könnyű jegyet váltani, illetve sok helyen találni olyan pontot a városban, ahol felpattanhatunk egy BuBira, illetve gyorsan lehelyezhetjük azt, amellyel érkeztünk.

Igaz, a megkérdezettek közül sokan úgy vélik, hogy a kerékpárok túl nehezek, alig lehet velük haladni, s használatuk a robusztus kialakításnak köszönhetően kifejezetten megerőltető, a számadatok valahogy mégis azt mutatják, hogy a BuBi egyre népszerűbb.

A felmérések arra engednek következtetni, hogy a Mol Bubi rendszeres felhasználóinak 50%-a a tömegközlekedés alternatívájaként használja a rendszert, hiszen sokszor gyorsabban és kényelmesebben eljuthat a kerékpárokkal A-ból B-be, mint a zsúfolt buszokkal, vagy villamossal.

A Mol BuBinak manapság jelentősen kedvez és kedvezni is fog a tömegközlekedési hálózatában ideiglenesen megbénult főváros, hiszen azok, akik eddig csupán kacérkodtak a rendszeres biciklibérlés gondolatával, most sokan tényleg két kerékre váltanak.

Budapest közlekedési képére és az útkarbantartásra is egyre jelentősebb hatást látszik gyakorolni a kerékpárosok térhódítása. Bízunk benne, hogy ez a tendencia nem fog alábbhagyni a jövőben sem.


Nem Budapest, hanem Esztergom, de közösségi bicaj ez is 🙂

 

(Fotó: bkk.hu)

civilhetes.net