Ma délután demonstrálnak a szociális dolgozók

Péntek délután gyülekeznek a szociális szférában dolgozók Budapesten, a Kodály köröndnél, összefogva a szolidaritást vállaló szakszervezetekkel.

Tüntetésük üzenete:

felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány játszik velük, hiszen júliusra ígértek az ágazatban béremelést, amit először lefújtak Orbánék, majd mégis beharangoztak egy a szükségesnél alacsonyabb összeget.

A szociális szféra jelen pillanatban nem csupán a szakdolgozók fizetéseinek érdemleges megemelésén fáradozik, hanem az összes, a területen dolgozó alkalmazott bérét oly formán szabályoztatná a kormánnyal, hogy az rövid időn belül elérje az egészségügyben dolgozók átlagos béreit.

Felháborodásuk alapja, hogy nem régiben bejelentette a vezetés, jelentős mértékben emelik majd a szociális dolgozók béreit, azonban nem sokkal később lefújták a júliusra tervezett módosítást. Ha ez nem lett volna elég, a felháborodás hírére Balogh Zoltánt előre tolták és bejelentették vele, hogy mégiscsak lesz béremelés. Ellenben az eredetileg kitűzött cél alapján meghatározott 92 ezer dolgozó helyett csupán 64 ezren léphetnek át egy magasabb fizetési kvótába.

A probléma biztosan kihatással lesz majd az egész szociális szférára, hiszen csak egyetlen példát kiemelve: a dietetikusok a területen nem kapnak béremelést, azonban az egészségügybe „átigazolva” 40 ezer forinttal több pénz várja őket havonta. Egy családos szakember számára nem biztos, hogy sokáig lesz elgondolkodtató annak kérdése, hogy menjen-e, vagy ne menjen…

A demonstrációban részt vesz a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Szociális Dolgozók Munkatanácsa, és az Autonóm Területi Szakszervezet is. A szervezők ugyanakkor várnak mindenkit, aki valamilyen formában szolidaritást vállal a nehéz helyzetben lévő szociális dolgozókkal (első sorban az egészségügyi dolgozókat).

A tüntetés végén a demonstrálók vezetői egy petíciót kívánnak átnyújtani Orbán Viktornak a miniszterelnök képviselőjén keresztül, remélve, hogy valódi változás következhet a szociális területen dolgozók életében. Mostani béreik olyan alacsonyak ugyanis, hogy sok esetben 50%-kal kevesebb fizetést kapnak hónap végén, mint egy szintén nem éppen túlfizetett egészségügyi alkalmazott.

 

(Fotó: Szalmás Péter)

civilhetes.net