Az első hazai letöltendő büntetés homofób bűncselekmény miatt

Bár már 2008-ban törvénybe iktatta a Parlament, hogy akár letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható, aki homofób indíttatásból követ el erőszakot, mégis most, 2015-ben volt az első eset, hogy a törvényhozás valóban komoly büntetést szabott ki egy atrocitással kapcsolatban.

A bántalmazó három évet kapott első fokon.

A bántalmazott férfi a Háttér Társaság jogsegítő szolgálatának közbenjárásával jutott el odáig, hogy ügye a bíróságra került és komolyan vették. Az elkövetőt egyébként könnyű volt azonosítani, mert számos szélsőjobboldali rendezvényről ismert támadóról van szó, akinek kirohanásáról ráadásul a Népszabadság Online videofelvételt is készített.

A támadás 2013-ban történt, a július 6-án megrendezésre került Budapest Pride rendezvényen, ahol a „Mocskos buzik” mondatot skandáló tömegből hirtelen kivált egy nő, s ütlegelni kezdte az egyik felvonulót. A rendőrök egy pillanata alatt előállították és igazoltatták, majd jegyzőkönyvbe vették a történteket. A felindult nő valószínűleg nem igazán számolt azzal, hogy tettének, illetve a Facebookon közzétett, uszító tartalmú, romaellenes képeinek akár komoly következményei is lehetnek, azzal pedig végképp nem, hogy hét évvel később három évre rács mögé kerül. A döntés ellen mindkét fél fellebbezett, így az ítélet egyelőre nem jogerős.

A tárgyaláson azonban fény derült a nő agresszív radikalizmusának alapjaira is. Elmondta, hogy bár szülei éltek, ő 2 hónapos korában intézetbe került, majd 15 évesen egy roma család fogadat be, ám a roma fiú, akibe szerelmes lett, börtönbe került, s a büntetését töltő fiatalember unokatestvére eladta a lányt prostituáltnak. 1999 és 2005 között élt és dolgozott tehát ennek megfelelően Pécsett. Rengeteget bántalmazták, mire sikerül megszöknie, de végül pénzhamisítás miatt fegyházba került.
Viszontagságos élete során kialakult benne egy mélyen gyökerező roma-gyűlölet, amit csak fokozott, hogy későbbi párja szélsőjobboldali eszméket vallott.
A homofóbia lényegében meg sem fogalmazódott a teljesen éretlen, fiatal nőben, csupán követte barátja útját.

Mindennek ellenére a bíróság úgy ítélte meg, hogy mindenki a saját tetteiért felelős, ezért élettörténete legfeljebb enyhítő körülmény lehet a későbbiekben. Sokat nyomott a latban az is, hogy   védője egy melodramatikus, egyszemélyes színdarab formájában adta elő a védőbeszédet, míg a vád igen komoly volt, s az ügy általánosságában véve is példaértékűnek minősül, így szinte bizonyosan nem enyhül a büntetés próbaidőre, vagy felfüggesztett börtönbüntetésre.

 

(Fotó: 168ora.hu)

civilhetes.net