Nyugat-Európában hogyan vélekednek a bevándorlókról?

Egy hat országra kiterjedő, frissen publikált felmérésből kiderül, hogy miképpen vélekednek nyugaton és délen azon különféle népcsoportokról, melyekre általában a legtöbb negatív véleményt zúdítják Európa-szerte, azonban manapság arról esik a legtöbb szó, hogy mi a helyzet középen és keleten.

Most kiderül, hogyan éreznek valójában a németek, az angolok, a lengyelek, a franciák, az olaszok és a spanyolok.

Zsidókhoz, muszlimokhoz és romákhoz fűződő viszonyra kérdezett rá a Pew Resarch Center közvélemény kutatása, melyből kiderül, hogy a legtoleránsabbak az Egyesült Királyság lakói, míg a legkevésbé elfogadóak az olaszok, akik legkevésbé a romákat és a muzulmánokat látják szívesen.
A megkérdezettek 61%-a vélekedett negatívan a muszlimokról.

Érdekes, hogy második a listán a muzulmánokat nem szívlelők között Lengyelország, mely azonban alig rendelkezik muszlim közösséggel, lakosságának nem egészen egy ezreléke vallja magát muzulmánnak.

A skála következő reprezentánsa a muszlimok elítélése kapcsán Spanyolország, ahol az interjúalanyok 42%-a vallotta be negatív érzéseit, őket követi Németország, majd Franciaország a maga 24-24%-ával.
Érdekes, hogy Nagy-Britanniában a leginkább elfogadó a lakosság: mindössze az alanyok 19%-a vallott negatív gondolatairól.
(Ugyanakkor érdemes kiemelni annak tényét, hogy a La Manche csatorna mindkét oldalán egyre erőteljesebben fokozódik az idegengyűlölet, s erős radikalizálódás mutatkozik a lakosság körében.)

Olaszországban 120-180 ezerre tehető a cigányság létszáma jelen pillanatban. A felmérés azt mutatja, hogy az ország lakóinak 86%-a nem örül ennek.
A franciák 60%-a nyilatkozott elítélően a romákról, de a lengyelek (48%) és a németek (48%) sem teljesítettek túl jól az etnikumok elfogadását vizsgáló felmérésben, ám a britek (46) és a spanyolok (42) egészen elfogadóak a romákkal szemben, de csupán a franciákhoz és az olaszokhoz képest.

Bár a szavak szintjén a zsidókat ítélik meg a legpozitívabban, mégis az derül ki, hogy Franciaországban, ahol a megkérdezetteknek csupán 8%-a volt negatív véleményen, egyre jelentősebb méreteket ölt az antiszemitizmus. Míg három éve összesen 1923 zsidó emigrált Izraelbe, ez a szám mára elérte a 6600-at Franciaországban.

 

(Fotó: napi.hu)

civilhetes.net