Merre tovább, Simicska-birodalom?

A valaha volt legnagyobb fideszes belháború egyik legérdekesebb kérdése, hogy Simicska médiabirodalma vajon milyen irányt választ magának.

Balra tolódás, kormánykritika, függetlenség – mi jöhet ezután?

Azok a döntések, amelyeket Simicska Lajos a következő hetekben, hónapokban meghoz, igen nagy hatással lehetnek a közvéleményre. Bár a HírTV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió csak a lakosság egy kis részét érik el, a Fidesz-szavazók keménymagja számára régen a „hiteles”, vagy legalábbis kellően Orbán-barát tájékoztatás bástyáinak számítanak. Simicska most viszont „kirúg minden orbánistát” – bár a legtöbben maguktól is mennek majd.

Lenne utánpótlás

Az nyilvánvaló, hogy a Simicskától távozók gyakorlatilag azonnal az éppen „állami média” fedőnéven kiépülő propagandagépezetben, illetve Széles saját médiumainál rögvest otthonra találhatnak. De ki érkezhet vajon a helyükre? Valószínűleg akadnak az országban szép számmal olyan (a szó eredeti értelmében, valóban) jobboldali médiamunkások, akik a Fidesz-rendszerben nem tudták vagy akarták megtalálni számításukat. Akik egyik-másik lépéshez, vagy akár az Orbán-kormány egész tevékenységhez kritikusan viszonyulnak. Ők most esélyt kaphatnak arra, hogy egy olyan jobboldali médiát építsenek ki, amely nem csak Lázár, Rogán és a többiek szájhosszabbításként szolgál majd. Már ha be akarnak állni Simicska mögé, aki az elmúlt napok után valószínűleg a Fidesz egyik elsőszámú célpontja lesz.

Ennyire még Simicska sem spontán

Balos fordulatot várni abszurd – már csak azért is, mert még ha Simicska elsősorban oligarcha is, aki éppen szakított „jobboldali” politikai szövetségeseivel, nem valószínű, hogy ugyanazzal a lendülettel Gyurcsány, Tóbiás vagy akár valamelyik ellenzéki minipárt mögött kötne ki. Valószínűbb, hogy ha vissza akarja szerezni befolyását a politikában, akkor inkább ugyanazzal a módszerrel próbálkozik, amely ellene oly kiválóan működött – puccsal. Ha sikerül Orbánt megbuktatnia, népszerűségét erodálnia és párton belül megingatnia, akkor nyert ügye van, ehhez pedig egy jól bejáratott jobboldali médiacsoport kiváló eszközt ad a kezébe.

A kérdés igazából az, hogy mennyi médiafogyasztót nyer, s mennyit veszít Simicska, és hogy valóban vissza akarja-e küzdeni magát a hatalom közelébe. Ha nem teszi, a Fidesz kétharmada lassanként még az ő roppant birodalmát is romba döntheti – és már finomkodniuk sem kell, hiszen február 6-án nyílt háború indult.

 

civilhetes.net