Kilépni az EU-ból? – Képzeljük el

Orbán Viktor – bár rendre hangoztatja elköteleződését az Európai Unió felé – sokszor tesz utalásokat arra nézve, hogy menne nekünk az EU nélkül is. A Jobbik kifejezetten azon a platformon van, hogy nem kell az Unió. De vajon mi lenne velünk, ha egyszer csak kilépnénk?

Magyarország Európai Uniós tagsága egy kissé emlékeztet arra a történelmi korszakra, amikor is István királyunk megalapította államunkat, létrehozva az egységes nemzetet, s nem éppen könnyű döntésének részeként csatlakozott ahhoz a vonulathoz, mely akkoriban, az 1000-es évek elején meghatározta Európát. Ez természetesen nem volt más, mint a kereszténység. Államvallásunkká lett az, ami nyugaton is államvallás, s mely egyben annak is jele, hogy István leteszi a "voksát" kelettel szemben a nyugat javára. Nehéz politikai döntés, melynek következményeképpen a fellázadó Koppánnyal és hadaival egy polgárháborúhoz hasonlóvá alakult helyzetben volt kénytelen leszámolni. Az eredmény nem más, mint jelenlétünk ténye mindmáig.

Ma egész egyszerűen nincs választásunk, s bár az Európai Unió sok esetben valóban nem méltányosan gondolkodik a kelet-európai országok megítélésével és értékelésével kapcsolatban, mégis a modern utat jelenti, melyhez kötelességünk Európa "végváraként" csatlakozni. Vannak és lesznek is viszályok, de a mindig alakuló, változó kelet a nyugattal szemben semmilyen szinten nem hagyna bennünket függetlenként élni. Sokan úgy vélik, hogy az Európai Unió is csupán korlátoz bennünket, de ők nem gondolnak bele abba, hogy mi lenne velünk, ha Moszkvából határoznák meg a forint árfolyamát. Tegyük hozzá, hogy azt egyébként már próbáltuk és nem igazán vált be…

Ha kilépnénk az Unióból, a szövetséges országok első döntései közé tartozna, hogy kollektíve megszakítanának velünk bizonyos kereskedelmi kapcsolatokat. Itt van példaképpen a gáz kérdése. Jelen pillanatban Uniós tagállamként vásároljuk a gázt Oroszországból, ami bizonyos korlátok közé szorítja az eladó felet. Nos, ez teljességében megszűnne, ha kilépnénk, s Oroszország bárhogyan dönthetne. Akármit kérhetne tőlünk a gáz fejében, hiszen máshonnan nem tudnánk földgázhoz jutni, ami ellenben létszükségletünk.

Az Unió nélkül nincs utunk, hiszen ez a kitaposott ösvény 1000 éve meghatározza helyünket a kontinensen. Az eszmék szintjén megpróbálhatnánk szakítani vele, de a gyakorlatban ez egyrészt lehetetlen, másrészt a szándék egyenlő volna egy szerény hadüzenettel, melynek lehetséges forgatókönyvével kapcsoltban nem különösebben lényeges részletekbe bocsátkozni.

 

(Címlap: Forrás: 444.hu)

civilhetes.net