Épül a kormánymédia: melléfogás vagy mesterhúzás?

A Simicska-Orbán háború nem véletlenül ért éppen most robbanáspontra.

Simicska befolyását hétről hétre igyekeztek csökkenteni a legutóbbi választási vereség óta, s befolyásában médiabirodalmának is jelentős szerepe van. Jó ideje tudni már ugyanakkor, hogy a kormány inkább saját médiát épít, amelyen nem kell majd igazgatni a nyakörvet.

Soha nem tudjuk talán meg, hogy az elmúlt hetek, hónapok eseményei közül mennyi volt előre kitervelt, és mennyi spontán – ideértve Simicska „tábornokainak” átállását is. Olyan összehangolt manőverről van szó ugyanis, ráadásul olyan emberek részéről, akikben az oligarcha korábban feltétlenül megbízott, hogy azt aligha válthatta ki Simicska egyetlen, előző nap nyilvánosságra került nyilatkozata.

Jó terv rossz pillanatban?

Mivel tudjuk, hogy Orbán és Simicska közel egy éve nem beszélnek egymással, hogy Simicska (amikor éppen nem dühöng) egyébként sem szeret nyilatkozgatni, véleményt nyilvánítani, könnyen lehet, hogy eddig a nyilatkozatig a Fidesz-vezérkarban sem tudták pontosan, mennyire éri őt érzékenyen az új kormánymédia kiépítése. Simicskánál úgy tűnik, az RTL-el szembeni kapituláció, s ezzel együtt a reklámadó szétterítése volt az a pont, ahol már valóban felháborodott. Érthető, hiszen ezzel a kormány már az ő zsebéből vette volna ki a pénzt, miközben irdatlan összegeket költenek azokra a médiumokra, amelyek a jövőben az ő médiumait hivatottak pótolni.

A lépést, hogy vezetői és minden bizonnyal dolgozói tekintélyes részének átállításával egyszerre gyengítsék meg Simicskát és erősítsék meg az épülő propagandagépezetet, bizonyosan jó ideje tervezgették már – valószínűleg Simicska nyilatkozata a totális médiaháborúról csak az a pont volt, amikor Orbán végre rábólintott a végrehajtásra.

Bosszút áll-e az oligarcha?

Kérdés, hogy mennyire volt ez jó ötlet. Valószínűleg a Fidesz vezetését is váratlanul érte, mennyire felbőszült ezen a lépésen Simicska – bár sejthették, hogy az indulatos, hatalmához ragaszkodó oligarcha egy ennyire személyes árulást zokon vesz majd. A pénzember azonban, még ha politikai befolyását le is építették, még mindig az ország legnagyobb kiskirálya, aki ha tud és akar, nagyon keményen odavághat a Fidesznek. Médiumai még mindig a kezében vannak, s egy olyan időben, amikor a Fidesz népszerűsége jelentősen csökkent, rengeteg katasztrofálisan kommunikált és végrehajtott döntés miatt morgolódik mindaz, aki nem „orbánista”.

Simicska bosszúja keményen megrengetheti a Fideszt, és valószínűtlen, hogy jelen helyzetben lehetséges volna bárhogyan is megbékíteni. Eközben a Fidesz már csak a még meg nem újított közmédiára és Széles Gáborra támaszkodhat, pedig már eddig is szörnyű volt a kommunikációjuk. Persze azt, hogy az új Simicska-mentes orbáni gazdasági erőtér mennyire áll szilárd lábakon, csak találgathatjuk. A hidak lángolnak, kérdés, hogy Orbán a folyó jó oldalán rekedt-e.

 

civilhetes.net