Rettegj! Miért durvák a lézeres sebességmérők?

A hazánkban leginkább elterjedt lézeres sebességmérők elől nem igazán lehet meglógni, hiszen már 2 km-ről tudja a gép, ha gyorsan megyünk, s 1 km-en belül leolvassa a rendszámot, míg folyamatosan fényképez.

Nem új, de nagyon hatásos!

Persze rettegni sem kell, illetve az sem feltétlenül igaz, hogy a rendőrség azért alkalmazza ezeket a traffipaxokat, hogy ha lehet, rendesen kibabráljon az autósokkal. A cél hosszú távon a biztonságos közlekedés szabályainak betartatása, s aki nem hajlandó megérteni, hogy van sebességhatár, az fizet. Nem olyan bonyolult ez, bár rengeteg lehet rajta háborogni.

A lézeres rendszerrel üzemelő traffipaxok nagyjából 2000 méteres távolságból bemérik az autó sebességét (több autóét külön-külön is egyszerre), majd amint lehet, éles és jól kivehető fényképet készítenek a jármű rendszámtáblájáról, hogy olvashatóvá, így bizonyíthatóvá váljon a szabálysértés ténye.
Hiába hivatkozunk arra, hogy mire rendes kép készült a rendszámunkról, már a megengedett sebességhatáron belül voltunk, a fényképezés már akkor megkezdődik, amikor igazolja a rendszer, hogy a szemből érkező jármű átlépte a limitet, s egészen addig tart, amíg el nem készülnek azok a felvételek, melyeken tehát jól látszik a rendszám.

Egy valamivel azonban nem tud mit kezdeni a lézeres traffipax sem, ez pedig a száguldozó motoros. Ha egy motor akár 300 km/órás sebességgel is közelít az autópályán a mérőműszer felé, a szerkezet csupán a sebességét tudja lemérni, de azonosítani már képtelen az járművet, mivel annak csak hátul van rendszámtáblája.
A rendőrség meg nem erősített források szerint egy ideje már tárgyalja annak kérdését, hogy vajon nem volna-e tanácsos a motorosokat arra kötelezni, hogy a járművek elejére is tegyék ki azonosító jelzésüket. Ha egyszer valóban meglépik a hatóságok a rendszám-dolgot, akkor vége az "ingyenes" motoros száguldozásnak.

Aki szeretne gyorsan menni kiváló sport eszközével, szinte bármikor bérelhet egy pályát magának, s futtathatja gépet, ahogy csak akarja, de a közút nem erre való. A lézeres traffipax ellenben arra, hogy a szabálysértőket sikeresen lekapcsolja.

 

(Címlap: Fotó: Szabó Gábor – Origo)

civilhetes.net