Ma még chat, holnap már telepátia

Mark Zuckerberg elhintette a Facebook nagy terveit.

A Facebook alapító és vezérigazgató reméli, hogy egy nap képesek leszünk megosztani a gondolatainkat egymással, a technológia segítségével.
„Képes leszel gondolni valamire és a barátaidnak egyből az eszébe fog jutni (haha), ha azt akarod.” –mondta. „ Ez lesz a legjobb elképzelhető kommunikációs technológia”.

A terveit amúgy egy nyilvános kérdezz-felelek-en osztotta meg a saját Facebook oldalán, egy felhasználó kérdésére válaszolva, aki azt kérdezte, hogy mik a Facebook hosszú távú tervei.

Az elmúlt évtizedben a cég megtöbbszörözte a platform kommunikációs lehetőségeit. Először csak egyszerű profilok voltak, aztán már lehetett üzenetet is írni, majd jött a fal, a lájkok, a csoportok és a news feed, vagyis a hírcsatorna.

Az elmúlt évben a cég eltávolodott a tömegeket érintő megosztásoktól, és inkább a személyes üzenetek küldő funkcióra fókuszált. Létre hozták a Facebook Messenger-t, ami egy külön applikáció lett az interneten és a telefonokon. Még egy üzenetküldő alkalmazást, amely az egyik legelterjedtebb a telefonokon, a Whatsapp-ot is megvették 22 milliárd dollárért.

Miután tavaly felvásárolták az Oculus VR-t (a virtuális valóság technológiában legjobban élen járó cég), már utaltak arra, hogy mit is terveznek az új technológiával. Azt akarják, hogy a felhasználók úgy érezzék, mint ha a barátaikkal egy térben lennének, ugyanazt lássák, és érezzék, egy időben.

A telepátia innen már a következő lépcsőfok a személyes kapcsolatok terén. És ez nem is olyan elvetélt ötlet, hiszen a tudósok már felfedezték a módját, hogy a számítógéppel lefordítsanak bizonyos agyhullámokat, amelyekkel akár utasításokat tudnak adni egy programnak.

A Washingtoni Egyetem kutatói például olyan üzenetküldő rendszeren dolgoznak, amelyen egy ember az agyával jelet tud küldeni egy másiknak az interneten keresztül. A múltban már egy, a kutatásban résztvevő önkéntesnek sikerült így megmozdítania egy másik önkéntes ujját a billentyűzeten. Mindketten egy speciális, elektródákkal ellátott sisakot viseltek.


A kép illusztráció

Habár ezek a kutatások főképp mozgás-parancsokra korlátozódtak, Zuckerbergnek nagyobb ambíciói vannak. Az a célja, hogy az ember-ember vagy az ember-számítógép kommunikáció csak az interneten keresztül, mindenféle kézzelfogható eszköz segítsége nélkül folyjon.

„Van pár fontos irány az emberi kommunikációban, amit remélünk, hogy tudunk majd fejleszteni. Az életünk úgy fejlődik, ahogy a kommunikációs eszközeink is egyre jobbak lesznek.” – tette hozzá a Facebook alapító.

civilhetes.net