Kutatók rájöttek, miért tűnt el a 4000 évvel ezelőtti tibeti kultúra

A felfedezés, melyet egy nemzetközi kutatócsoport publikált a minap a Proceedings of the Nation Academy of Sciences online kiadásában nem csupán az ősi tibeti civilizáció eltűnésének okaira világít rá, de válaszokat adhat a klímaváltozás napjainkban fenyegető veszélyével kapcsolatos kérdésekre is.

A tudósok ismét a növények elemzésével kezdték meg munkájukat, s amiképpen ez a paleoantropológia tudományával lenni szokott, ezúttal is sikerre vezetett.
Rájöttek ugyanis, hogy a Kr.e. 2. évezredben a Tibeti fennsíkon valami miatt a búza és az árpa egészen rövid időn belül kiszorította a kölest, majd e két növény teljesen átvette a szerepet a területen egyébként honos kölestől, mely ráadásul az arrafelé uralkodó időjárási viszonyokat is sokkal jobban bírja.

Ezt az ellentmondást kellett feloldania valamiképpen a Jade D'Alpoim Guedes vezetésével működő régész csoportnak, a Washingtoni központtal működő kutatócsapat végül meggyőző bizonyítékokkal, magabiztosan jelentette, hogy az ősi tibeti kultúra vesztét a gyors klímaváltozás okozta. A tibetiek nagy része elvándorolt, míg az ottmaradottak alkalmazkodtak az új időjárási viszonyok által diktált életfeltételekhez.

A köles nem tűri a hideget, míg a búza és az árpa kiválóan képes alkalmazkodni a hűvösebb időjáráshoz is. A Kr.e. 1700-as évek könyékén, a holocén klímaoptimum végén a területen maradt tibetiek életét alapjaiban szervezte újjá a klímaváltozás, s mindaz, ami korábban tradíció volt, lassanként letűnt, s átvette a helyét egy újfent kibontakozó kultúra.

Jade D' Alpoim Guedes hangsúlyozta, hogy mindennek igen komoly mértékben a jövőbe mutató tanulságai vannak, hiszen a Tibeti fennsík egy olyan területe a világnak, ahol eleve gyorsabb a felmelegedés, mint másutt, így remekül lehet modellezni az ott történő jelenségekkel mindazt, ami lassan az egész bolygóval megtörténik. A Tibeti fennsík bizonyos szakaszain az elmúlt 200 évben 6 Celsisus-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet.   

A kutató arra is rávilágított, hogy lassan felmelegedő bolygónkon az élelmezés kérdését nagy valószínűséggel a majdnem feledésbe merült köles fogja megoldani.

 

(Címlap: Tsedang Tibet – Forrás: aniblon.wordpress.com)

civilhetes.net