Két éven belül lehetséges lesz a fejátültetés

A hír ezúttal nem a bulvársajtó hatásvadász kacsája.

Igaz, hogy Sergio Canavaro professzor két évvel ezelőtt ugyanezt jósolta, de legújabb kutatásainak eredményeképpen most minden eddiginél magabiztosabb az olasz idegsebész. A világ egyik legnagyobb rangú orvosi szaklapja, a News Scientist közölte az orvos vonatkozó tanulmányát nemrégiben.

Két évvel ezelőtt azt jósolta az olasz professzor, hogy a műtéthez 100 orvosra, 36 órára és 12,6 millió dollárra lesz szükség. Mostani tanulmányában már a tudományosság tökéletes szem előtt tartása végett nem bocsátkozott efféle latolgatásokba. Csupán azt közölte tényszerűen, hogy az utóbbi két év technikai fejlődésének üteméből következtethetően bizonyos, hogy 2017-re megvalósul a műtét.

Dr. Canavaro olyan emberek testét használná fel, akiknél már beállt az agyhalál, de a test még tökéletesen működik. Azokon lehetne segíteni elsősorban, akik teste bizonyos betegségek következtében súlyosan és visszafordíthatatlanul roncsolódott, illetve gyógyíthatatlan rákban szenvednek, mely azonban az agyat nem érinti.

A műtét gondolata világszerte komoly felháborodást váltott ki már két évvel ezelőtt is, de az idegsebész kitart amellett, hogy kutatásai nem öncélú szakmai alapokon állnak, hanem kimondottan a gyógyítás érdekeit szolgálják. Egész egyszerűen és közérthetően arra hivatkozik, hogy az abszurdnak és talán szörnyűnek tűnő beavatkozás a legtöbb, halálosnak gondolt betegségre megoldás lehet.
Mindez persze kevéssé nyugtatja meg a szkeptikusokat és a műtétet eleve ellenzőket. Sokak szerint ezzel már valóban túllépnénk emberi kompetenciánkon.

Már az 1950-es évek óta végeznek állatkísérleteket a témakörben. 1957-ben orosz tudósok egy kutya fejét varrták egy másik kutya felsőtestéhez, amire válaszul az amerikaiak 1970-ben már fejlettebb megoldásokkal egy majmon hajtottak végre fejátültetést. Az állat kilenc napig volt életben.

A legnagyobb problémák egyike a műtét során a gerincvelő helyreállítása. Ugyanis az átültetést követően a test 100%-ban lebénul, ha nem sikerül megoldani a gerinc tökéletes újraegyesítését.      

 

civilhetes.net