Gyászol a tudósvilág: Autóbalesetben elhunyt John Forbes Nash

A Nash-egyensúly Nobel-díjas kidolgozóját gyászolja a tudós társadalom.

Nasht még azok is ismerhették közvetetten, akiben ez nem tudatosult, hiszen ő volt az Egy csodálatos elme című többszörös Oscar-díjas film ihletője.
Feleségével együtt haltak meg egy taxibalesetben.

Nash és felesége egy taxiban utaztak a New Jersey-i autópályán, amikor a jármű vezetője elvesztette az autó fölött az uralmát és a szalagkorlátnak csapódtak. Az idős házaspár kirepült az ablakon és a helyszínen életét vesztette. John Forbes Nash 86 éves, volt, felesége, Alicia 82.
A sors ezúttal is megfejthetetlen üzenete a baleset, hiszen a két idős ember teljesen egészséges volt, s Nash még 86 évesen is aktív matematikusként dolgozott a Princetoni egyetemen.

John Forbes Nash 1928. június 13-án látta meg a napvilágot Nyugat-Virginiában, egy Bluefield nevű kisvárosban. 1948-ban, tehát húsz évesen már el is végezte a matematika fakultást a Carnegie Műszaki Egyetemen, s két évvel ezután a Princetoni egyetemen megszerezte a doktori fokozatot.
Első, igazán jelentős és a tudományos életet megpezsdítő tanulmányát Nem kooperatív játékok címmel publikálta az Annals of Mathematics.

1951-ben a 23 éves doktor a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársa lett, azonban nem sokára kénytelen volt lemondani tisztségéről, mert időközben paranoid skizofréniát állapítottak meg nála. 1959-ben egy hosszú és összetett kezeléssorozatra bekerült egy elmegyógyintézetbe.

1994-ben választották Princetoni Egyetem professzorának, 1996-ban pedig az Amerikai Tudományos Akadémia rendes tagjának. Professzori kinevezésének évében Reinhard Seltennel és Harsányi Jánossal megosztva közgazdasági Nobel-díjat kapott.

2015-ben Abel-díjjal tüntették ki, mely a szakma szemében csak úgy él, mint a matematika Nobel-díja.

2002-ben készített filmet életéről Ron Howard Russel Crowe és Jennifer Connelly főszereplésével. Az Egy csodálatos elme négy kategóriában is elnyerte az Oscar-díjat megjelenésének évében.

John Forbes Nasht a világ egyik legjelentősebb matematikusának tartják.

 

(Fotó: showbiz411.com)

civilhetes.net