A Harvard egyetem tudósai nagyot léptek a mamutklónozás ügyében

A Motherboard című tudományos magazin stábja interjút készített egy a Harvard egyetemen kutatást végző csoporttal, akik 3500 év után először indítottak be olyan folyamatokat, melyek során mamut gének keltek életre, s máris nekiláttak az évmilliók során megszokott működésüknek.

Ez az eredmény azért szenzációs, mert az utóbbi években a mamut klónozásával kapcsolatban elsősorban gyanús ázsiai és dél-amerikai, lenyomozhatatlan helyszínekről érkeztek kétséges hírek afelől, hogy bizonyos tudósok megpróbáltak mamutot klónozni.

Mindez persze nem ilyen egyszerű. A Harvard genetikusai elmondták, hogy a jelenlegi eredmény – bár valóban hihetetlenül nagy lépésnek tűnik – valójában csak az első eredményes megmozdulása egy évtizedes kutatómunkának, mely végül talán valóban oda vezethet, hogy sikerül majd elefánt génekkel kombinálva újraéleszteni a nagyjából 3500 évvel ezelőtt kihalt óriást. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a cél nem a tökéletes rekonstrukció, hanem egy olyan hibrid faj létrehozása, mely jól tűri a hideget, így hosszú távon ezzel a különös módszerrel biztosítja az elefántok túlélését bolygónkon.

Épp ez utóbbi kijelentéssel van igazán problémája a klónozás-szkeptikusok táborának. Szerintük egész egyszerűen őrültség arról beszélni, hogy a mamut és az elefánt genetikai keresztezése volna a megoldás az elefántok kihalásának visszafordíthatatlannak tűnő folyamatainak meggátolására. Úgy látják, hogy a tevékenység nem más, mint az emberi Isten-szerep jellegzetes megnyilvánulása, mely első körben mindig a tudomány egyes alakjainak nagyra törő munkásságában követhető nyomon, majd kollektív katasztrófához vezet.

Valóban érdekes kérdés, hogy a folyamatosan felmelegedő bolygón milyen formán nyújtana a mamut-lét túlélési esélyt a forróságtűrő elefántoknak, amiképpen az is, hogy milyen szinten tart ma igazából a tudomány.
Vajon képesek lennénk a klónozás tudományát értelmes dolgokra is felhasználni ahelyett, hogy a természetes klímaváltozás miatt kihalt állatokat teremtünk újjá, vagy egyelőre nincs tervben az emberiség 21. századi tudásának érdemi alkalmazása?

 

(Címlap: Forrás: wn.com)

civilhetes.net