150 éve, ezen a napon gyilkolták meg Abraham Lincoln amerikai elnököt

Sikereinek csúcsán, második beiktatása után nem sokkal, 1865. április 15-én lőtte fejbe az Egyesült Államok első republikánus elnökét egy John Wilkes Booth nevű, konföderációs elveket valló színész a washingtoni Ford Színházban.

Az USA mindmáig legnagyobb tiszteletnek örvendő elnöke Lincoln, akiről autómárkát, anyahajót és tengeralattjáró is elneveztek, de mindez semmiség ahhoz képest, hogy lényegében az összes őt követő elnök és az amerikai társadalom jelentős része Lincolnt tartja minden idők legsikeresebb politikusának.

Pedig Lincoln nem volt az önkultusz teremtés híve. Erős személyisége ellenére többnyire szerényen és visszahúzódóan élte mindennapjait, ha hivatal engedte.

1809. február 12-én született Ketucky államban, egy aprócska farmon. Gyerekkora semmiben nem különbözött a környéken szokványos minták adta jellemzőktől. Még az is szerencsének mondható, hogy 21 éves korára megtanult írni, olvasni és számolni.

Azonban az fiatalember úgy döntött nagykorúsága hajnalán, hogy ő bizony nem marad tudatlan. Már ekkoriban nehezen viselete a rabszolgaság intézményének velejáróit. Célkitűzésében megfogalmazta önmagának, hogy így vagy úgy, de tenni fog annak érdekében, hogy a rabszolgaságot eltöröljék.
Noha nem csupán az emberi szabadságjogok felől tekintette hibásnak az intézmény fenntartását, de arra is rámutatott (később), hogy a hatalmas emberi erőt megmozgató ingyenmunka rettenetes hatással lehet a későbbiekben az amerikai gazdaságra.

Lincoln időközben ügyvéd lett, s hat éven át dolgozott a illinois-i parlamentben.
1847-ben aztán a Whig Párt színeiben beválasztották a washingtoni Képviselőházba. Innen már nem volt visszaút.
1860-ban ő lett az akkor alakult Republikánus Párt vezetője, majd nem sokkal később elnöknek választották.
Ekkorra azonban már két déli párt is elszakadt, megalakítva a Konföderációt. Kirobbant az amerikai polgárháború, melynek győztese végül, hosszú és véres háború után észak lett, Lincoln vezetésével.

Az emancipációról szóló törvényt 1865-ben iktatták be, mely végleg kimondta a rabszolgaság eltörlését.

Lincoln csupán három hónapig élhetett abban az USA-ban, melyben sikerült felszabadítania a rabszolgákat. Másodjára is elnöknek választották 1864 végén. A gyilkos golyó azonban kettétörte az így is roppantul teljes és befejezettnek tekinthető életművet.

Sírja az Illinois állambeli Springfieldben található, s mára zarándokhellyé lett.

 

(Fotó: gaukartifact.com)

civilhetes.net