Múzeumok, amelyekben nem ciki a gyerekzsivaj sem

Családos emberként sokszor rá kell döbbenjünk arra a tényre, hogy sajnos nem éppen egyszerű feladat olyan múzeumot találni, ahol nem néznek ránk rossz szemmel, ha megjelenünk két ovissal, akik bizony nem éppen rejtik véka alá cseppet sem csendes véleményüket, ha látnak valami izgalmasat.

Szerencsére azonban egyre több a családbarát  és kiállítás Magyarországon is.

Nézzük a legrégebbiek egyikét, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, vagy ismertebb nevén a Skanzent! Millió-egy program várja a kicsiket és a nagyokat, s akik egy aktív hétvégi délutánon szeretnék megismertetni a gyerekekkel a magyar népművészet kincseit, azok számára telitalálat a Skanzen.

Persze manapság azért a látványosságé a főszerep, akárhogy is vesszük. A Természettudományi Múzeum idénykiállításai közül pedig éppen ilyen a nemrég megnyitott A korallzátonyok csodálatos élővilága, amely szülőknek és gyerekeknek is izgalmas lehet, mert a gyerekek szeretik a tengert, míg a szülők végre megtudhatják, hogy miért is érdekes számunkra a korallok élete.

A Planetárium sohasem tartozott a bigott és csendért fegyelmező múzeumok közé, s ez hála az égnek mit sem változott az évek során. A világűr csodái ámulatba ejtik a kicsiket, s rengeteget tanulhatnak a múzeumban látható és hallható információból. Ne csodálkozunk, ha a gyerek majd egy hónapig úrhajós és csillagász akar lenni!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum szintén izgalmas tárlattal várja a családokat idén nyáron is, némileg a profiljától elütő tematikában: azŐstengerek kiállítás inkább a nagyobb iskolásoknak lesz érdekes, ők azonban egy interaktív tudáspróba során tesztelhetik a tárlatvezetés végeztével, hogy mi mindent sikerült megjegyezniük, s mi az, amit már eleve jól tudtak, méltó módon egy belevaló 12 éveshez!

Többen is úgy vagyunk, hogy az interakció jelentősebb elemei közé az sem baj, ha egy kis nassolás is bekeveredik. A Budapesti Csokoládé Múzeum állandó és időszakos kiállításai nem csak nyáron, de az év egészében nyitva tartanak, bár egy kellemes nyári délutánon igazán jó időtöltés lehet némi gasztro-kulturalitás ürügyén végigkóstolni a legkiválóbb finomságokat.

Van tehát választék, s a fentebb felsoroltak csupán ízelítőként szerepelnek e helyütt, bemutatva a lehetőségek tárházának krémjét, a jéghegy csúcsát, a tortán a meggyet. Menjünk múzeumba! Sőt! Járjunk múzeumba nyáron is, együtt a gyerekekkel!

 

(Fotó: Újra gyerekzsivaj a Régésztárban / gocsejimuzeum.hu)

civilhetes.net