Miről is szól a pünkösd ünnepe?

Idén május 24-re esik pünkösd napja, mely mindenkor a húsvétot követő ötvenedik nap ünnepe.

A keresztény világ ekkor ünnepli a Szentlélek eljövetelét, a zsidók sávuótnak, a hetek ünnepének nevezik, míg a kereszténység előtti hagyomány úgy tartja, hogy ha szép idő van május 24-én, akkor kiváló bortermésre lehet számítani.

Az összmagyarság életében az egyik legszentebb ünnepről van szó, hiszen május 24-én tartják a világra szóló csíksomlyói zarándoklatot és búcsút, mely a rendszerváltás óta a legnagyobb olyan rendezvény, ahol a magyarok összegyűlnek, hogy tanúbizonyságát tegyék hitüknek, s nemzeti hovatartozásuknak.

A pünkösd szó a görög pentékoszté, tehát ötvenből ered, mely egyértelműen utal arra, hogy az ünnep a húsvétot követő ötvenedik napon tartatik. A zsidó és a keresztény hagyomány nagyon hasonló eseményt ünnepel ekkor, hiszen a zsidók Isten a népükkel történő szövetségre lépését ünneplik, míg a kereszténység a Szentlélek tanítványokra szállását, tehát Jézus újbóli eljövetelét, mely a halála utáni ötvenedik napon történt, ahogyan azt halála előtt megjósolta.

Az ünnep azonban jóval ősibb a kereszténységnél, de még a zsidó hagyományoknál is, hiszen alapvetően pünkösd napja volt az az időpontja az évnek, melynek időjárását vizsgálva a hagyomány szerint következtetni lehetett az év további alakulására.

A pünkösdi királyválasztás népszokása is ide köthető. Ezen a napon a falu ifjai megmérkőztek egymással lóversenyben, bikahajszában, rönkhúzásban, kakaslövésben és kaszálásban, s a legjobban teljesítő férfit koronázták abban az évben pünkösdi királlyá. Ezután 365 napig ingyen ihatott a kocsmában, szavát köteles volt megfogadni a közösség, s kijárt neki a tisztelet minden téren.
A pünkösdi királyság kifejezés arra utal, hogy a "mandátum" csupán egy évre szól, tovább semmiképpen.

De pünkösdi királynét is ünnepeltek, amikor is a faluban végigjárt egy körmenet, megünnepelve a családok legkisebb leánygyermekét, virággal köszöntve őt, beöltöztetve a pünkösdi királynénak kijáró ruhakölteménybe.

A néphagyomány egy része bizonyos helyeken mindmáig él, s évről évre ma is újra választják a falu pünkösdi királyát.

 

(Címlap: Forrás: mult-kor.hu)

 

civilhetes.net