Irodalmi nagyágyúk, slam poetry és rengeteg fiatal tehetség – Csütörtökön kezdődik a 86. Könyvhét

Idén is átalakul a Vörösmarty tér június 4. és 8. között, s átveszi az uralmat a belvárosban az irodalom.

A szervezők ezúttal a korábbi éveknél is nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a kortárs irodalmat közelebb hozzák azokhoz is, akik alapvetően nem kötődnek elhivatottan az irodalomhoz. A nyitás egyik nagy durranása a József Attila Kör JAK-Piknikje lesz.

Braun Barna, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy az idei Könyvhét különlegessége az lesz, hogy a megszokott írói felolvasások és szabványosnak mondható, kissé talán a 21. századra elporosodott író-olvasó találkozó-sorozat hangulata helyett a közvetlenségé és rendhagyó pillanatoké lesz a főszerep. Az elsőkötetes szerzők megismertetésére ugyanis jóval többre van szükség a megszokott megoldásoknál, hiszen nem feltétlenül vonzza a hallgatóságot egy irodalmi beszélgetés valamely ifjú tehetséggel oly mértékben, mint mondjuk egy csevej Esterházyval.

Budapest vigalmi negyede a Könyvhét során már az utóbbi két évben is inkább a kötetlenség, az oldottság hangulatát igyekezett sugározni, amiképpen valamennyi olyan helyszín a városban, mely bármilyen módon is kötődik a rendezvényhez június első hetében. Rá kellett ugyanis döbbennie a könyves szakmának, hogy a kortárs irodalom népszerűsítéséhez nem alkalmazhatóak azok a módszerek, amelyekkel egy Móriczot, egy Mikszáthot, vagy egy Petőfit igyekeznek megszerettetni az olvasókkal. Az más kérdés persze, hogy ma kizárólag modern szemmel olvashatjuk a klasszikusokat, ennek megfelelően a kortársakat még kevésbé érdemes múzeumi hangulatban szemlélni.

A JAK-Piknik programjai között lesz például „all you can read” könyvvásár, melynek során az 1500 Ft-os jegyet váltó vendégek egy órán át azt és annyit vásárolhatnak a JAK kiadványaiból, amennyit csak szeretnének, s amit csak elbírnak.
De olyan szerzők első kötetének premierjén is különleges meglepetésekre és rendhagyó programra számíthatnak a látogatók, mint Fekete Richárd, Ijjas Tamás, Toroczkay András, vagy a legújabb JAK-kendő-díjas Papp Zakor Ilka.

Vagy kíváncsi rá, hogy mit keres majd a Dumaszínházban Esterházy Péter, Péterffy Gergely, Csaplár Vilmos, Barnás Ferenc és Spiró György; esetleg arra, hogy mi az az irodalomtörténeti?

 

(Fotó: kadarka.net)

civilhetes.net