250 éve látta meg a napvilágot a fényképezés atyja

Az 1765. március 7-én született Joseph Nicéphore Niépce, a fotózás technikájának feltalálója.

Bár sokak szerint akkoriban már a „levegőben” volt a technológia felfedezésének lehetősége, mégis Niépce volt, aki először készített „fényképet” az emberiség történetében.

1826-ban készítette első, maradandó anyagát, melyet 8 órás exponálási idővel sikerült létrehoznia.
A felvétel lakása ablakából készült, s mind a mai napig megtekinthető. Mivel 8 órás expozícióra volt szükség, a kép mindkét oldalán fénylik a Nap. Ez nem igazán tesz jót a felvétel minőségének, de hát mégiscsak az első „fotóról” van szó. Megengedőek lehetünk annak minőségével kapcsolatban, főleg, hogy valójában se nem fotóról, se nem fényképről, hanem a fényképezőgép ősével, egy camera obscurával elkészített felvételről van szó.

A világ első, valódi fényképe Angliában készült 1905-ben. A ma az Egyesült Államokbeli Austin városában kiállított fényképet közel 50 évig elveszettnek hitték, de 1952-ben szerencsére előkerült.

Niépce ezüstkloridos megoldására a brit Királyi Természettudományos Akadémia nem igazán volt kíváncsi, ezért a módszer tökéletesítése érdekében kénytelen volt társulnia valakihez, hogy a kísérletek anyagi szükségleteit is sikerüljön rendezni. Akivel 10 éves partnerségi megállapodást kötött, nem volt más, mint Louis Daguerre.
1833-ig kísérleteztek együtt, amikor Niépce egészen váratlanul meghalt. Így Daguerre egyedül folytatta a munkát, s 1837-re elkészült a világ első, a gyakorlatban is viszonylag „könnyedén” alkalmazható képkészítési eljárásával.

Daguerre személyiségének árnyoldaláról tanúskodik annak ténye, hogy a technikát dagerrotípiának nevezte el, annak ellenére, hogy annak alapjait Niépce fejlesztette ki.
Valószínűleg még az sem igazán vigasztalná a fényképezés nagy francia úttörőjét, hogy még a dagerrotípiát is igen nehéz kimondani. Ha Daguerre számára kedvesebb lett volna egykori társának emléke, s „niépceotípiának” nevezte volna az eljárást, még nehezebb feladattal kellene most megküzdenünk, amikor a fotózás korai technikájáról ejtünk szót…

 

(Fotók: wikipedia)

civilhetes.net