Súlyosan elmarasztalta Strasbourg a magyarországi menekültbefogadó állomásokat

Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Szakértői Bizottsága igen kemény kritikával illette a magyar kormányt a befogadóállomásokon zajló szabálytalanságok miatt.

Durva a bánásmód, rosszak a körülmények és alig van tere jogi és civil segítségnyújtásnak.

Az ECRI szerint is komoly hatása volt a túlzsúfoltságra nézve a 2013-as menekültjogi törvénymódosításnak, mely kimondta, hogy az elfogott menekülteket csak nagyon kirívó esetben lehet őrizetbe venni. Ennek megfelelően a 2012-ben regisztrált 2157 menekülthöz képest egy évvel később már 18 900-an adtak be menekültjogi kérelmet Magyarországra.

A központok nem tudnak mit kezdeni ezzel közel megtízszereződött számmal, s 2013 óta fokozatosan romlanak az állapotok a túlzsúfolt befogadóállomásokon.
Családok is helyet kapnak a kijelölt létesítményekben, pedig eleve előírásba ütközik az ilyenfajta koedukáció.
Sem a mobil, sem a zárt részlegek nem megfelelőek a higiénia és bent tartózkodók létszámára nézve. Az ECRI azt állítja, hogy a fizikai bántalmazás sem ritka jelenség.

Az ECRI jelentésében nem csupán a menekültkérdéssel kapcsolatban él erős kritikájával, de azt is kiemeli, hogy „egy magyarországi párt” nyíltan lép fel homofób, idegenellenes és romaellenes megnyilvánulásaival, s gyakori retorikája a gyűlöletbeszéd.
A szervezet úgy véli, hogy a magyar média rendszeresen terjeszt romaellenes, zsidóellenes, melegellenes és a menedékkérők ellen irányuló becsmérlő véleményeket, melyek az országban egyébként is megjelentek a közbeszédben.

A legnagyobb gondnak az általános romaellenességet és az ennek kapcsán rendszeresen felvonuló félkatonai szervezetek akcióit tartják. Az ECRI szerint a romák megfélemlítése a szélsőjobboldal egyik legelőkelőbb helyen álló célkitűzése.

Ugyanakkor arra is kitér a vizsgálat, hogy a romák felzárkóztatására tett lépések elégtelenek, s az iskolai szegregáció problémája érdemben közel sem szűnt meg hazánkban, s erre az alkalmazott megoldásokkal nem is igen lehet számítani a közeljövőben.

 

(Fotó: eeagrants.org)

civilhetes.net