Most már egy repülőtérrel is gazdagodott az Iszlám Állam

Na nem valami kedvezményes beruházásról van szó ezúttal sem, hanem fegyveres okkupációról.

Szirt polgári repülőtere immáron az IÁ kezén van, hiszen lényegében teljesen elfoglalták Moammer Kadhafi, egykori líbiai vezér szülővárosát.

Az információt két irányból is megerősítették: a 166-os elnevezésű líbia fegyveres csoport és az IÁ is közölte a hírt.

A 166-os zászlóalj szóvivője, Mohamed s-Sámia sajtótájékoztatóján elmondta, hogy csapatuk tartotta a területet, ameddig csak lehetett, azonban hiába kértek katonai erősítést Tripolitól, azt nem kapták meg, így az erőfölény láttán értelmetlen lett volna tovább folytatni a harcot. Az al-Kuardabia repülőteret így az Iszlám Állam sikeresen elfoglalhatta.

A nemzetközileg el nem ismert kormányzat gépei a csütörtök egész nap bombázták az Iszlám Állam által elfoglalt területeket Szirt városában. Erről azonban a hivatalosan is elfogadott államvezetés adott hírt pénteken.

Úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam jóval több, mint elvakult radikálisok szervezetlen tömege. Eleinte a világ közvéleménye úgy gondolkodott az IÁ-ról, mint egy igazán komoly veszélyt nem jelentő, radikális terrorszervezetről, mely ugyan folyamatos megfigyelést igényel, de nemzetközi szinten nem okozhat problémát.
A nyugodt, nyugati elemzők és politikusok azonban mostanra már nem üldögélnek olyan kényelmesen hatalmas bőrfoteljeikben, ha az IÁ-ról van szó, hiszen mára nem túlzás azt állítani, hogy az egész modern, európai alapokon nyugvó világot fenyegeti valamilyen formában az Iszlám Állam terjeszkedése.

Jól szervezet katonai akcióik során alapvetően annak tényét használják ki, hogy Kadhafi 2011-es megbuktatása óta lényegében anarchia dúl Líbiában, bár a finomabb sajtómegfogalmazások inkább "zavaros helyzetről" szoktak beszélni. Az ország két, egymással szemben álló kormánnyal is rendelkezik, melyek egyike nemzetközileg elismert, míg a másikat rengetegen támogatják a líbiaiak közül.
Mindezzel párhuzamosan pedig számtalan fegyveres csoport rendelkezik kisebb-nagyobb területek felett, akik hol ide, húznak, hol oda, hol pedig talán még ő maguk sem igazán tudják, hogy hová.

Az Iszlám Állam kihasználja a zavarodottságot, s módszereinek megfelelően szép lassan tör előre. Ma már korábban elképzelhetetlennek hitt méretetekkel bíró terület áll folyamatosan az ellenőrzésük alatt.

 

(Címlap: Forrás: english.alarabiya.net)

civilhetes.net