Két magyar alpinista is a Mount Everesten vesztegel

A világ legmagasabb helycsúcsának alaptáborát hatalmas lavina sújtotta, miután a közel példátlan erejű földrengés a hegyet is megrázta.

Eddig 18 halálos áldozattól tudunk és 60 sérültről, de a számok tovább emelkedhetnek, amit az időjárás viszontagságos jellege is csak súlyosbít.
A földrengésnek Nepálban a legfrissebb adatok szerint jóval több mint 3000 áldozata van és rengeteg az eltűnt.

Török Zsolt és Mécs László hegymászók jelenleg is az Everesten tartózkodnak, de nincsenek közvetlen veszélyben. Török, aki a lavinától sújtott terület fölött van, e pillanatokban viszonylagos biztonságnak örvend, bár 6200 méteres magasságban vesztegel. Mécs trekkingcsapatával egy nappal a földrengést megelőzően már elhagyta az érintett területet, s azóta is védett helyen tartózkodik.

A kínai, illetve japán hegymászócsapatok táborában a legsúlyosabb a helyzet, hiszen ők egy olyan tisztáson voltak, melyet teljesen letarolt a lavina. Még dolgoznak a mentőcsapatok, s eddig 18 halottat találtak, illetve 60 sérültet.

Az út, mely az alaptáborhoz vezet, keddre lehet járható a szakértők szerint, addig csak helikopterrel  közelíthető a helyszín.
A Baptista mentőcsapat már úton van Nepál felé, valószínűleg hétfőn érik el a területet. Tegnap este a Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport is regisztrált a mentésre indulni szándékozók listájára, így nem sokára ők is elindulhatnak a katasztrófa helyszínére.

Legutóbb 1934-ben volt hasonló erejű földrengés Nepálban. Akkor a Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a világ legmagasabban fekvő területét, s a természeti katasztrófa 8 ezer ember életét követelte.

A jelenlegi mentést nagyban megnehezítik a kimondottan jelentős utórezgések is, melyek a még épségben maradt lakóházakat is sorra lerombolják. A lakosok az utcákon, illetve az utcákból megmaradt, védett területeken tartózkodnak, lényegében élelmiszer és fedél nélkül.
Nemzetközi összefogásra van szükség a bajbajutottak megsegítésére. A világ legtöbb kompetens országa már az első híradásokat követően jelentkezett is.

A lavináról itt olvashat >>>

 

civilhetes.net