Izlandon legalizálták az istenkáromlást

Az izlandi parlament eltörölte az istenkáromlást tiltó törvényét, néhány külföldi egyház tiltakozása ellenére.

A törvényjavaslatot a kisebbségben lévő Kalóz Párt indítványozta, akik eddig az Internet és a szabad információ áramlásért kampányoltak.
Az indítványt a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt terrortámadás után terjesztették föl.

A törvényjavaslat kimondja, hogy egy szabad társadalomban elengedhetetlenül fontos az, hogy az emberek kifejezhessék magukat anélkül, hogy félnének a büntetéstől.

A parlamenti döntés után a párt ezt írta blogjára: „Az Izlandi parlament megerősítette azt a rendkívül fontos üzenetet, hogy a szólásszabadság nem fog meghátrálni az ilyen véres támadások miatt.”

Ez a tiltó törvény 1940 óta volt hatályban, akit bűnösnek találtak benne, pénzbírságra vagy akár 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

Az Iceland Monitor internetes oldal közölte, hogy az Izlandi egyház támogatta az indítványt, szerintük,”ha bármely törvényhozói erő ily módon korlátozza a szabad önkifejezést, az teljesen ellentétes a mai, modern emberjogi felfogással”.


Elhagyott templom Izlandon

A Kalóz Párt

A Kalóz mozgalmat 2006-ban alakították Svédországban, azóta több mint 60 országban vannak jelen, de egyik országban sem annyira sikeresek, mint Izlandon.

Nemzetközi politikai erőnek vallják magukat, akik a hiteles, valódi átláthatóságért és a felelősségre vonhatóságért harcolnak a kormányban.

Izlandon a 2013-as parlamenti választásokon három mandátumot sikerült elérniük, és a közvélemény-kutatások szerint mára a legnépszerűbb párt lettek, az összes szavazók 32.4%-os támogatásával.

 

civilhetes.net