Vehemensek és sikeresek a felvidéki magyar civil kezdeményezések

A Via Nova akcióinak is köszönhetően egyre több felvidéki magyar vállalja újra nemzeti identitását, függetlenül a nagypolitikai nyomástól, előtérbe helyezve a tényt: Európában igenis természetes, hogy létjogosultságot követelnek az anyaországuktól egykor elszakadt, de lakóhelyüket el nem hagyó kisebbségek.

Egyre több nagyobb a magyar nyelvű iskolákba iratkozó gyerekek száma, egyre több az olyan bevásárló- és szórakozóhely, ahol természetes a kétnyelvű kiszolgálás, felirat és tájékoztatás, s egyre többen érzik úgy, hogy nem kell szégyellniük magyarságukat a Felvidéken, hiszen Európában vannak, szlovák nemzetpolitikai retorika ide, vagy oda.

Gubík László, a civil szervezet elnöke elmondta, egyik legfőbb törekvésük, hogy civil irányból kiinduló kezdeményezések segítségével összebékítsék a politikai pártokat, s a magyarországi eseményeket szem előtt tartó aktuális párbajozás helyett inkább összefogásra ösztönözzék őket.

A Via Nova vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a szlovákiai magyarok érdekképviseletével foglalkozó pártok a civilek egyértelmű jelzéseinek hiányában egész egyszerűen eltunyulnak, ezért van szükség a lendületes és látványos összefogás reprezentálására. Ugyanakkor szem előtt kell tartani a mindenkori fiatalítás fontosságát is.

A civilek minden valószínűség szerint elérték, hogy szeptembertől a magyar szülők az eddigi évente 3700 frissen beiratkozó kisdiák létszámát 3800-ra emelje, ami rég nem látott mértékű, igen jelentős változásnak mondható.
Kampányuk lényege, hogy felhívják a figyelmet az anyanyelvi oktatás hatékonyságára, s az abban rejlő komoly, később meghatározó módon kiaknázható lehetőségekre.

Most indult, legújabb kampányuk lényege, hogy zöld, vagy piros táblákat akasztanak boltok kilincseire annak megfelelően, hogy a helyiségek mennyire felelnek meg a kétnyelvű tájékoztatás kritériumainak.
Bár a hatóságok büntetéssel, a szélsőségesek veréssel fenyegetik őket, ez a szervezetet egy cseppet sem zavarja a munkában, mely jól láthatóan egyre hatékonyabb.

 

(Fotó: ics.sk)

civilhetes.net