A Germanwings tragédiájának megelőzése az orvosok dolga lett volna

Egészen pontosan 41 orvosé. A gépet a halálba irányító pilótát élete utolsó 5 évében összesen 41 orvos vizsgálta, s egyikük sem értékelte úgy, hogy Lubitz engedélyének bevonását kellene kezdeményezni.

Az ügyészség szerint Andreas Lubitz a tömeggyilkosságot megelőző hónapokban már olyan állapotban lehetett, hogy talán még utasként sem szabadott volna felszállnia egy utasszállító repülőgépre. Azelőtt egy hónappal, hogy úgy döntött volna, mindenkit megöl a gépen saját magával együtt, 7 szakorvosnál járt, akik közül egyik sem látta igazán problematikusnak a helyzetet.

Egész biztosan túlzás lenne az orvosokat hibáztatni a 150 ember halálát okozó öngyilkos akció miatt, az ellenben egészen biztos, hogy Lubitz folyamatosan kereste a segítséget, s önszántából járt orvosról orvosra, akik közül bizonyára mindenki pontosan tudta, hogy a férfi utasszállító repülőgépeket vezet, s ha 10 ezer méteres magasságban veszíti el önuralmát, azt senki sem élheti túl.

Az ügyészség vizsgálatsorozata arra is fényt derített, hogy a fiatal pilóta még repülővezetői tanulmányait is felfüggesztette egy időre súlyos depressziója miatt, s csak jelentős kihagyás után folytatta a képzést, majd szerezte meg a repüléshez szükséges jogosítványokat és engedélyeket.
Ebből sajnos az következik, hogy a Germanwings minden további nélkül alkalmazásába vett egy olyan pilótát, aki már képzési idejét töltve is orvosilag igazoltan, komoly depresszióval küzdött.
Minimum szükség lett volna egy alapos kivizsgálásra, melyet a repülőtársaságnak kellett volna indítványoznia.

Könnyű volna azt mondani, hogy az őrült Lubitz a lehető legrosszabb pillanatában végzett mindenkivel, senki sem tudhatta, hogy ez lesz. Ugyanakkor nem hibáztathatjuk kizárólagosan a beteg pilótát, hiszen ő 41 almalommal volt hajlandó új orvost keresni panaszaival, melyekkel valamilyen rejtélyes módon egyszer sem talált komoly, releváns szakmai diagnózisra.

A 150 ember életét utólag persze már nem mentheti meg senki. Azonban egy szigorúbb szabályzattal talán megelőzhetőek volnának a jövőben a hasonló katasztrófák.

 

(Címlap: Forrás: vigyazo.blog.hu)

civilhetes.net