Velence önkormányzata a következő: ők is kérik a vasárnapi zárva tartás feloldását

A napokban kérvényezte a Balaton-parti településeket összefogó egyesület, hogy a kormány oldja fel hazánk egyik legjelentősebb turisztikai központjában a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt, mert a kialakult helyzet senkinek sem jó, ellenben megdöbbentően destruktív.

Most Velence önkormányzata is levélben fordult a kormányhoz.

A kormány eredeti tervezete alapján ugyanis bizonyos települések felmentést kaphatnának a zárva tartási kötelezettség alól, ha annak nyomós oka van, bár a jellegzetes villámtörvényeknek megfelelően a boltokra vonatkozó szabályok kapcsán sem egyértelmű, hogy akkor most létezik-e ilyen lehetőség, avagy sem. Korábban ugyanis volt egy olyan elképzelés, minek megfelelően például a Balaton-parti településekre a szezonban nem vonatkoztak volna a törvényi előírások, ám végül nemhogy engedmény nem lett a vége a tárgyalásnak, de szigorítottak a törvényen…

Velence önkormányzata leszögezte (a biztonság kedvéért nyilván), hogy alapvetően teljesen egyetért azzal, hogy vasárnap a családok töltsék együtt az időt, de ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy rengeteg család épp Velence környékén szeretne kikapcsolódni a nyári időszakban, de akkor, ha a boltok nagy része zárva van, az emberek egész egyszerűen nem fognak lemenni a Velencei-tó környékére, inkább máshová mennek pihenni.
Velencén nem az a baj, hogy a boltok többsége 200 négyzetméternél nagyobb volna. A probléma az, hogy a kisboltokban a törvény szerint vasárnaponként kizárólag a tulajdonos, vagy családtagjai dolgozhatnak, alkalmazottak nem. Ráadásul csak is szakirányú végzettséggel rendelkező ember állhat a kasszában, így végül is sakk-mattról van szó.

Csak egy példa: Keszthelyen mindösszesen 4 olyan bolt található, mely minden tekintetben megfelel az előírásoknak, így vasárnap is nyitva tarthat. A városban azonban a főszezon idején egyszerre több tízezren tartózkodnak, ami lehetetlen helyzet generál.

Most már Velence önkormányzata is abban bízik, hogy a kormány egy újabb demagóg hivatalos levél helyett intézkedéseket tesz a probléma megoldására, hiszen teljes turisztikai összeomláshoz fog vezetni, ha a törvényen nem módosítanak.

 

(A kép illusztráció!)

civilhetes.net