Összefog a NAV a BKK-val az illegális taxisok ellen

Mindkét szervezet rájött varra, hogy egyedül nem fog menni.

A taxishiénák elleni harchoz összefogásra van szükség, hiszen önmagában sem a közlekedésért felelős központ, sem maga az adóhivatal nem lehet képes komoly és hatékony lépésekre.

Csütörtök reggel jelentette be a NAV az MTI-nek, hogy összefognak a Budapesti Közlekedési Központtal az utóbbi időben a személyfuvarozásban újfent erősödő, Budapesten egyre többször tapasztalható visszaélések szankcionálására.
A két fél megállapodást írt alá, melyben foglaltak alapján a taxisokat ezentúl a BKK a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága segítségével és közbenjárásával fogja ellenőrizni.

Valóban szükség van az összefogásra, mivel egyre több a kontár a szakmában, vagy pontosabban fogalmazva a szakmán kívül. A NAV nemrégiben csapott le egy ellenőrzés-sorozattal a hazánkban frissen felbukkanó Uber Taxiszolgálat „sofőreire”, akik már tervezett megjelenésük hírével is kicsapták a biztosítékot a taxisoknál. Egyrészt annak okán, hogy az Ubert alkalmazó botcsinálta „taxisok” semmiféle engedéllyel nem rendelkeznek, s nem vonatkozik rájuk mindazon törvényhalmaz, ami egy átlagos magyar taxis életét napi jelleggel meghatározza; másrészt azért, mert az egyezményes piaci ár alatt dolgoznak (tegyük hozzá, hogy teljességgel illegálisan), ami oda vezet, hogy a bejelentett, adózó, szakmai végzettséggel rendelkező hivatásos sofőrök leendő fuvarjait egész egyszerűen elhappolják.

Igaz ugyan, hogy rendelet és megannyi törvénymódosítás szabályozza a taxisok működését, melynek eredményeképpen ma már hivatalosan nem kell tartani a reptéri hiénáktól és a pályaudvarokon külföldi turistákra vadászó, erőszakos, hússzoros fuvarárat felszámoló gerilláktól; ellenben újabb és újabb hullámokban mégis felbukkannak szerencsevadászok a főváros frekventáltabb pontjain.

A NAV, a BKK és a taxisok is komoly előrelépésre számítanak az összefogás és a közeljövőben megkezdődő akciósorozat hatására.

 

(Fotó: napi.hu)

civilhetes.net