Népszerű a magyar bárányhús az európai piacon

Az egyébként is nagy népszerűségnek örvendő magyar bárányhús a húsvéti szezonnak köszönhetően most rekordárakat döntöget. A termelőknek a külföldi kereskedők kilónként akár 1000 Ft feletti összeget is kifizetnek a hetekben.

Mivel most a húsvét kimondottan korai időszakra esik, ezért Európa-szerte alacsony a vágnivaló bárányok száma, ezét többek között a magyar termelők is nagyon jól járnak áprilisban. Mindemellett a szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a bárányszezon nagy valószínűséggel nem csupán korán indul, de meglehetősen ki is tolódik.

A külföldi piacra szállított bárányok átlagos súlya 18 és 24 kg közé esik, s az ilyen súlyban lévő bárányokért akár 1100 Ft-os kilónkénti árat is szívesen megfizetnek a kereskedők, hiszen egyrészt kiváló minőségű húsról van szó, másfelől az uniós országok többségében még nem indult meg a vágóidőszak, az állatok ugyanis túl fiatalok.

Magyarország termelői évente 600 ezer bárányt értékesítenek exportra, s ennek a számnak közel az egyharmada a húsvéti ünnepekre esik. Érdekesség, hogy rajtunk, a spanyolokon és franciákon kívül senki más nem szállít Nyugat-Európába bárányhúst.
A déli országok másképpen vannak berendezkedve, hiszen – amint azt Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség vezetője elmondta – a déliek kifejezetten fel vannak készülve az ünnepekre az idényszerű báránykereslethez igazodva.

A legtöbb húst Olaszországba szálltjuk, de Ausztria, Németország és Svájc is a jelentős felvásárlók körét gazdagítják. A tapasztalat azt mutatja, hogy a jó minőségű magyar bárányt elsősorban a magasabb színvonalon élő országok állampolgárai keresik, hiszen a hús igen drága.
Az átlag magyar fogyasztó ennek megfelelően nem igen részesülhet ezekből a javakból, hiszen a piaci ára a bárányhúsnak legjobb esetben is 2500 Ft, de a 4000 Ft körüli árfekvés jóval jellemzőbb, főleg Húsvétkor.

Az Európai Unió egyébként 80%-ban önellátó a bárányhúsra nézve, így csupán 20%-ban szorul a kevésbé jó minőségű új-zélandi, ausztrál és uruguayi bárányra.

 

(Fotó: grillezz.hu)

civilhetes.net