Nagyságrendileg sem lehet beazonosítani, hogy hazánkban hány céget döntenek be tulajdonosaik szándékosan

Az egyik legnehezebben bizonyítható bűntény a köznyelven is cégbedöntés néven ismert megoldás, melynek során az elvárásokhoz képest nem jól működő, de már adósságokkal terhelt cégeket egész egyszerűen becsődöltetik tulajdonosaik, így megúszhatnak szinte minden anyagi felelősségre vonást.

A törvény elvileg bünteti a tevékenységet, gyakorlatilag azonban képtelen felülvizsgálni az egyes ügyeket.

A legutóbbi kiváló példa a Questor volt. És természetesen ott is strómanokra kenték az egészet, ahogyan az lenni szokott.
Mindemellett tarsoly arra is odafigyelt, hogy mielőtt robbanna a bomba, megfelelően bebiztosítsa magát a felelősséggel szemben, hiszen egy büntetett előéletű közmunkásra íratta a céget, aki nyilván belement a játékba néhány tízezer forintért.
Ezúttal kiderült a turpisság, de annak ténye, hogy az ügy már folyamatban van, azon jelenségekhez hasonló, melyek során olyanokat szokás mondani, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Semmi értelme ennek a mondásnak, de remekül idevág.
Az Questoréhoz hasonló ügyletek hatalmas számban zajlanak le nap min nap a nyilvánosságtól természetesen távoli dimenziókban, legfeljebb valamivel kisebb pénzekről van szó.

Kifejezetten olyanok segítségével lehet megoldani a nyereség nélküli cégek eladását, (melyekre azonban már százmilliós tételekben is felvehettek beforgatásra sohasem került kölcsönöket), akik direkt arra szakosodnak, hogy megveszik azokat. Ilyen céggyűjtő volt Erdélyi József is, aki ellen a szankció nem volt más, minthogy 2012-ben eltiltotta őt a cégbíróság mindennemű gazdasági társaság vezetésétől.
Az egykor élt híres, a Nyugatosokra nagy hatást gyakorolt író nevét hordozó Erdélyi egyébként a mai napig tagja több olyan cég tulajdonosi körének is, melyek ellen csődeljárás zajlik. Hát, így megy ez…

A magyar törvénykezés kiskapuinak professzionális cselezőjátékosai évről évre milliárdokkal károsítják az államot és a bankokat, s egyelőre úgy tűnik, hogy közel s távol nincs megoldás.
A bíróságok belefulladnak a több tízezer oldalnyi céges irathalmazokba, míg a trükkösködők fáradhatatlanul újabb és újabb cégeket döntenek be.

 

civilhetes.net