Most már biztos: nem lesznek kivételezett övezetek a vasárnapi zárva tartás ügyében

Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos egy hétfői interjúban leszögezte: a kormány a Balaton melletti települések számára sem fogja lehetővé tenni, hogy felmentésük legyen a vasárnapi bolt zárva tartás alól.

Szatmáryt meglehetősen különös és nem csekély mértékben demagóg hozzá állást mutató adathalmazokkal küldték az M1 stúdiójába, hogy közölje a hírt. Mondandójának lényege nem volt más, minthogy a vasárnapi zárva tartás a KSH adatai szerint kifejezett emelkedést hozott a boltok heti bevételét tekintve. Ez az állítás több ponton is sántít, de nézzük meg, miről is van szó.

A politikus első körben máris kijelentette, hogy sem a balatoni menti, sem a Velencei-tó-környéki települések turizmusa nem fogja negatívumként értékelni a jelenséget, hiszen elegendő bolt áll a turisták rendelkezésére még így is. Itt jegyezzünk meg egy már korábbi cikkünkben is említett adatot (a valóságból), mely szerint Keszthelyen összesen 3 kisbolt maradhat nyitva vasárnaponként. Arról a Balaton-menti településről van szó, mely nyári szezonban egyszerre tízezrek számára szolgál ideiglenes lakóhelyül…

Ami azonban ennél is izgalmasabb: a kormány egy remek kis csúsztatással a Húsvéti időszak adatait veti össze egy általa átlagosnak minősített nyári szezonheti forgalommal, amivel azt igyekszik igazolni, hogy a boltzár ellenére már az első időszakban kiemelkedően teljesítettek a boltok. Hát persze, hiszen mindenki a húsvéti bevásárlását intézte. Igaz ugyan, csak éppen nem reprezentatív a felmérés.

Másrészt Szatmáry kiemelte, hogy jelentős emelkedésnek minősül, miszerint a törvény bevezetésének hetében 140 milliárdos forgalmat bonyolítottak a boltok. Ha ezt átlagoljuk akkor kiderül, hogy a március csupán 560 milliárdos forgalommal ért véget, míg januárban 623 milliárdról, februárban 608 milliárdról szólnak a KSH adatai.

Ha tehát alaposabban végiggondoljuk, hogy mi rejlik a kormány mondandója mögött, akkor ismét rájöhetünk, hogy a magyart sikerült újfent teljesen hülyének nézni.

 

(Fotó: mno.hu)

civilhetes.net