Mégis jöhet némi könnyítés a vasárnapi zárva tartással kapcsoltban?

Vagy inkább legyünk jóhiszeműek és beszéljünk vasárnapi nyitva tartásról? Egyelőre azért csak óvatosan.

Lázár János köti az ebet a karóhoz, ellenben a Nemzetgazdasági Minisztérium néhány héten belül enyhíthet a szigorú szabályzáson.

Az alap elgondolás szerint, mely egyelőre nem tudni pontosan, hogy kihez, vagy kikhez köthető, módosulhatna azon termékek listája, melyek árusításához szakirányú végzettségre van szükség.

Jelenleg ugyanis azon boltok, estében melyek minden tekintetben megfelelnek a vasárnapra specializált előírásoknak, nagyon komoly a szabályozás a boltban dolgozó személyzetre vonatkozólag. Csak a bolt tulajdonosa, vagy annak családtagja tarthatja nyitva az üzletet, azonban ez is csak akkor működhet, ha rendelkezik szakirányú végzettséggel a megjelenő termékek árusításával kapcsolatban.

Könnyítés lehetne, ha mondjuk az olyan boltok nyitva maradhatnának, melyekben nem árulnak más élelmiszert zöldségen és gyümölcsön kívül, ugyanis ezen termékek árusításához nem kell speciális végzettség, ellenben a zöldségeseknek is zárva kell tartaniuk. Ha módosulna a törvény, mely előírja, hogy mely termékek értékesítéséhez kell külön szakirányú végzettség, s enyhülésre volna kilátás, akkor jóval több családi vállalkozás tarthatna nyitva vasárnaponként.

Lázár János ugyanakkor egy sajtótájékoztatón a napokban közölte, hogy „a kormány nem azzal foglalkozik jelenleg, hogy miképpen tudna ebből a kérdésből visszavonulni”. Érdekes tehát a kérdés, hogy van-e kormányzati szándék az igazságos enyhítésre, vagy megint csak kacsa az egész és talán még szigorúbb rendeletek következnek?

Jelenleg a boltzár kapcsán hatalmas a lakossági egyet nem értés, mely abszolút korrelál a kereskedők vélekedésével. Hiszen az önmagában rendben van, hogy adjunk teret a kiskereskedőknek és a családi vállalkozásoknak, ellenben ellehetetlenül vasárnaponként valamennyi olyan családi vállalkozás, melyben nincs elegendő szakképesített hozzátartozó.

Jó lenne már elfelejteni ezt az állandóan a saját farkába maró kígyót.

 

(Címlap: Forrás: mno.hu)

civilhetes.net