Magyarországon évente elcsalják az áfa negyedét

A XVII. európai áfakonferenciát idén Budapesten tartották, ahol sok érdekes információra derült fény a tagországok áfacsalásaival és a túlzott erejű bürokrácia következményeivel kapcsolatban.

Többek között arra is, hogy Magyarország Európa középmezőnyébe tartozik azzal, hogy az áfa nagyjából negyedét sikerül elcsalni minden évben.

Uniós szinten ez a szám az összes befizetendő pénzek hatodára vonatkozik, így elmondható, hogy évente nagyjából 200 milliárd eurótól esik el az Unió, s ezen pénzeknek csak nagyon kis töredékét sikerül utólag behajtani. Ami azonban Magyarországon 25%-ra tehető, az Romániában 40%, tehát az is kiderült a konferencián, hogy Romániában az áfa közel felét elcsalják a vállalkozók, illetve természetesen a nagyobb cégek is.

Finnországban, Hollandiában és Luxemburgban található a legkevesebb csaló. Ezekben az országokban a rés alig 5%, míg Svájcban, a rendkívül alacsony adókulcsnak is köszönhetően lényegében ismeretlen fogalomról van szó. Ott mással operálnak. Nemrégiben kiderült például, hogy léteznek olyan bankok az országban, melyek tökéletesen titkos számlákat tartanak fent ügyfeleik számára évtizedek óta, a s világ legnagyobb adócsalói és diktátorai tartották és tartják pénzüket efféle svájci bankszámlákon A lényeg jelen esetben, hogy Svájcban tehát nincs áfacsalás…

A felszólalók közül többen egyet értettek azzal, hogy a magyar helyzeten sokat ront a túlzott bürokratizálás. Rengeteg kritika illette a túlontúl gyakori áfabevallást, a belföldi összesítő jelentést,   a számlázóprogramok regisztrációját, az online pénztárgépeket, de a könyvelési programok bejelentésének kötelezettségét is.

Az is problémát okoz hazánkban, hogy minden olyan dokumentum, mely az egyszerű adózó polgárt  volna hivatott segíteni, bonyolult és a valóságtól elrugaszkodott példákkal élő, jogi, vagy sokszor csak hevenyészetten jogi katyvasz, melyen aligha képes kiigazodni egy átlagos kisvállalkozó.

Sokszor és sokan döntenek úgy, hogy a rengeteg utánajárás és a bürokráciával való szélmalomharc helyett az illegális utat választják. Ezen sokat lehetne segíteni akár már egy emberközelibb kommunikációval is.

 

(Fotó: kp.hu)

civilhetes.net