Ha így megy tovább, 2030-ra tényleg nem lesznek nyugdíjasok

A Népesedési Kerekasztal arra hívja fel a figyelmet, hogy ha tovább folytatódik a fiatalok kényszerű Nyugat-Európába vándorlása, illetve a születések száma is a jelenlegihez hasonlóan alacsony marad, akkor 2030-ra lényegében összeomlik a TB-rendszer Magyarországon.

Már egy ideje riogatnak bennünket innen-onnan azzal a mondattal, hogy „nekünk már nem lesz nyugdíjunk”, de az esetek túlnyomó részében az embernek igazából fogalma sincs, hogy mit is kellene ez alatt érteni. Ugyanis a legtöbben nem hiszik el – részben joggal, – hogy elképzelhető egy olyan világ, ahol a nyugdíjasok pénz nélkül maradnak a ledolgozott évtizedeik ellenére is, s így gyakorlatilag megszűnnek nyugdíjasnak lenni, s nincstelen idősekké degradálódnak.
A helyzet korántsem ennyire egyszerű, hiszen az állam nem teheti meg, hogy pénz nélkül hagyjon olyanokat, akiknek alanyi jogon jár a nyugdíj a munkával töltött időszak jellemzőinek függvényében.
Ám akkor már valóban nem lehet mit kezdeni, ha nincs elég adó- és TB-fizető egy lehetséges jövőben.

A Kerekasztal határozottan figyelmeztette a kormányt két roppantul kényes és nagyon gyorsan megoldandó problémára: az egyik az alacsony születésszámokhoz, a másik a migrációhoz kapcsolódik.

Kiemelték ugyan, hogy dicséretes a törekvés a kisgyerekes családok támogatására, azonban jelenlegi formájában közel sem elegendő, mivel a terhek szinte teljes egészét azok viselik a jövőre nézve, akik jelen pillanatban nevelik kisgyermekeiket: rajtuk áll, hogy a gyerekekből Magyarországon élő adófizető lesz-e 15-20 év múlva, avagy Nyugat-Európában foglalkoztatott dolgozó. És jól tudjuk, hogy ez nem sikeres, vagy sikertelen nevelés kérdése, hiszen ha egészen kiváló szakember lesz az utódból, akkor külföldre fog menni tisztességes fizetésért dolgozni, amiképpen akkor is választhatja a nyugatot, ha tanulmányaiban és életében nem lesz sikeres, de vállalja, hogy betanított munkásként is a hazainál magasabb bérezésért inkább dolgozik mondjuk Angliában.

Ha pedig nem születik elég gyermek, s a születők is nyugaton dolgoznak majd, akkor felborul az egyensúly, teljesen elöregedik a társadalom, ami visszafordíthatatlan következményekkel jár.
Példaképpen gondoljunk csak az olyan haldokló falvakra, melyek lakóinak átlag életkora mára 65-70 év, s úgy nyeljünk egy nagyot, hogy ne fájjon.

 

(Fotó: mno.hu)

civilhetes.net